Takie dania jak to kojarzą mi się z odpoczywaniem... Śmieję się, że to dlatego, że te szparagi tak leżą pod ciepłą kołderką i tylko czekają na to, by je skonsumować :) Słone sery i chrupiące pistacje doskonale komponują się ze smakiem szparagów - zarówno białych, jak i zielonych. Ta zapiekanka sprawdzi się jako pyszna przystawka, ale także jako dodatek do mięsa i ryb. My zjadłyśmy je z sadzonym jajkiem usmażonym na odrobinie masła - pyszności!
Zaczął się rabarbarowy sezon, więc już tradycyjnie, na początek - pyszny, kwaskowaty kompot, najprostszy na świecie - z rabarbaru i jabłek, 2 l. wody z dodatkiem zaledwie 3 łyżek brązowego cukru i połówki cytryny wraz ze skórką. Przepyszny!
Szparagi zapiekane z pistacjową posypką
SKŁADNIKI:
- pęczek szparagów (białych lub zielonych) - ok. 500 g
- 50 g twardego sera np. bursztynu
- 5-6 łyżek słodkiej śmietanki (18 lub 30 %)
- jedno jajko
- sól, pieprz
- solidna garść pokruszonych pistacji
- dwie łyżki pokruszonego, miękkiego, koziego sera
- odrobina masła do formy
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi obrać, opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki. Ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, w wysokim garnku (tak ustawiając, żeby główki wystawały ponad - wystarczy im sama para). W miseczce wymieszać starty ser ze śmietanką, dodać jajko, pokruszony kozi ser i połowę pistacji. Masę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie. Kwadratową formę wysmarować masłem. Ułożyć w niej ugotowane szparagi i zalać je masą. Piec w temp. 170 stopni przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać pozostałymi pistacjami i grubo zmielonym pieprzem.
Kompot rabarbarowo-jabłkowy
Przepis na szparagi dodajemy do durszlakowej akcji Czas na szparagi!
Same pyszności, rabarbar i szparagi. Pycha!
OdpowiedzUsuńZ pistacjami..jak pysznie!!!
OdpowiedzUsuńja też poproszę o jedną porcję ! pyszne !
OdpowiedzUsuńPomysł na szparagi GENIALNY! Musze takie zrobić!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również popijając kompot z rabarbaru;)
skad ty te cuda wytrzasnełas? u nas nie ma ani rabarbaru ani szpragow:( twoja zapiekanka wyglada bosko.
OdpowiedzUsuńBernadeto - już niedługo będą u Ciebie! Sezon się zaczął, co nas baaardzo raduje :)
OdpowiedzUsuńŚwietne pomysły!:))
OdpowiedzUsuńKompotu rabarbarowego bardzo mi się chce,ale u mnie jeszcze rabarbar maleńki.
Pozdrawiam:)
To musiało być pyszne - uwielbiam szparagi, uwielbiam pistacje, uwielbiam rabarbar. Dla mnie idealny zestaw!
OdpowiedzUsuńSzparagi wyglądają super, kupuję przy najbliższej okazji:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na szparagi i całość bardzo apetyczna. Zazdroszczę takiego wspaniałego posiłku, który, jak wynika ze zdjęć, spożyłaś na tarasie. Ja już też kupiłam piersze szparagi w tym roku i zajadam się nimi ze smakiem.
OdpowiedzUsuńkompot zachwyca najbardziej.. uwielbiam.
OdpowiedzUsuńwyborny obiad! częstuję się wirtualnie :)
OdpowiedzUsuńświetnie przygotowane szparagi :) na pewno "ściągnę" :)
OdpowiedzUsuń