W Szkole niezbędnych składników, już kiedyś przeze mnie cytowanej, jest spory fragment o pieczeniu tortu, zbyt długi, by go tu przytoczyć w całości, ale oto fragment:
- Ciasto to w zasadzie subtelne równanie chemiczne: równowaga między strukturą a powietrzem. Zbyt zwarta struktura daje twarde ciasto. Zbyt dużo powietrza powoduje, że ciasto dosłownie się rozpada. Widzicie więc, dlaczego korci was, żeby użyć gotowej mieszanki - Oczy Lilian błysnęły. - Ale tym samym przeoczylibyście najważniejsze, czego się można nauczyć podczas pieczenia ciasta. (...)
Lilian wetknęła palec do misy.Miałam w lodówce truskawki i pół kg rabarbaru. Szukałam przepisu, który je w ładny sposób pożeni. Najbardziej spodobał mi się przepis Doroty - na ciasto z dosyć zwartym spodem, grubą warstwą owoców i lekką pianką. Moje modyfikacje: mniej śmietanki (miałam tylko pół szklanki, dodałam 1/4 szklanki mleka), zmienione proporcje owoców - pół kg rabarbaru to tylko 2,5 szklanki, więc zamiast 1 dodałam 1,5 szklanki truskawek. Piekłam je w tortownicy (śr. 30 cm).
- Zawsze uważałam, że to najsmakowitszy etap przyrządzania ciasta - oblizała palec z dziecięcym entuzjazmem. - Poczęstowałabym was - drażniła się - ale zabrakłoby nam masy na ciasto.
Nie jest to ciasto, które da się w całości przełożyć na talerz, ale nie przeszkadzało mi to :)
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
(inspiracja: mojewypieki.blox.pl)
SKŁADNIKI:
- ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- łyżka zimnej wody warstwa owocowa:
- 2,5 szklanki rabarbaru
- 1,5 szklanki truskawek
- 6 żółtek
- pół szklanki śmietanki 30 %
- 1/4 szklanki mleka
- 1,5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- szczypta soli pianka:
- 6 białek
- pół szklanki cukru
- szczypta soli plus:
- odrobina masła
- kaszka manna lub bułka tarta do wysypania tortownicy
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać kaszką manną lub bułką tartą.
Mąkę przesiać, dodać cukier puder. Siekać z masłem, aż utworzą się drobne grudki - ciasto jest sypkie, więc żeby ciasto było trochę bardziej zwarte dodałam łyżkę zimnej wody. Wysypać ciasto do tortownicy, docisnąć do dna. Piec ok. 10-12 min, do lekkiego zrumienienia.
Przygotować warstwę owocową: wymieszać mąkę z cukrem i solą. Rozbełtać jajka ze śmietaną i mlekiem. Dodać mieszankę jajeczną do suchych składników i dodać owoce. Lekko wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Piec godzinę w temp. 180 stopni.
Pod koniec pieczenia zacząć ubijać białka na sztywną pianę, dodać małą szczyptę soli i stopniowo - cukier. Pianę wyłożyć na ciasto i włożyć je do piekarnika.
Piec do momentu zarumienienia pianki - ok. 10-15 min. Podawać wystudzone :)
Mąkę przesiać, dodać cukier puder. Siekać z masłem, aż utworzą się drobne grudki - ciasto jest sypkie, więc żeby ciasto było trochę bardziej zwarte dodałam łyżkę zimnej wody. Wysypać ciasto do tortownicy, docisnąć do dna. Piec ok. 10-12 min, do lekkiego zrumienienia.
Przygotować warstwę owocową: wymieszać mąkę z cukrem i solą. Rozbełtać jajka ze śmietaną i mlekiem. Dodać mieszankę jajeczną do suchych składników i dodać owoce. Lekko wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Piec godzinę w temp. 180 stopni.
Pod koniec pieczenia zacząć ubijać białka na sztywną pianę, dodać małą szczyptę soli i stopniowo - cukier. Pianę wyłożyć na ciasto i włożyć je do piekarnika.
Piec do momentu zarumienienia pianki - ok. 10-15 min. Podawać wystudzone :)
Przepis dodajemy do durszlakowej akcji Ra-bar-bar
Skąd wiedziałaś, że mam na nie ochotę?
OdpowiedzUsuńI to tak po oczach, zaraz po zjedzeniu solidnej porcji tiramisu?!
Eh, i tak będę musiała(i tak, sama się zmuszam;) je zrobić...
Miłej niedzieli!
Holgo to taki rabarbarowo-truskawkowy czas, to za wszystkimi gotującymi i pieczącymi chodzi, trzeba ulec pokusie :)
OdpowiedzUsuńMiłej i smacznej niedzieli :)
Mam nadzieję, że czujesz się już lepiej. Ciasto pierwsza klasa! Pragnienie by wbić widelczyk w tę piankę jest naprawdę duże :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne, ta piankowa pierzynka nadaje mu lekkosci. No i z rabarbarem, a ja ostatnio przechodze faze rabarbarowa :)
OdpowiedzUsuńtruskawki z rabarbarem pod pierzynką? już prawie czuję TEN smak :)
OdpowiedzUsuńAlicjo - lepiej, do jutra powinno być dobrze :)
OdpowiedzUsuńMaggie - ja też mam tę fazę - rabarbar wciąga :)
Paulo - pod pierzynką są najlepsze :)
Nie za bardzo lubię takie "pianki" na wierzchu...masz pomysł czym możnaby to zastąpić?
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, apetyczne zdjęcia! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrzcinowsko - z taką pianką jest bardziej lekkie, ale myślę, że tradycyjna kruszonka + do podania lody śmietankowe lub waniliowe i efekt byłby równie pozytywny :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest obłędne, wiem, bo piekłam w ubiegłym roku...
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuńprzepyszny wypiek, właśnie miałem okazję przekonać się o tym.. :)
OdpowiedzUsuń