niedziela, 29 maja 2011

Serniczki z ricottą i truskawkami

W sobotnie poranek na rynku pachniało truskawkami. Chodziłyśmy z wielką torbą rowerową, przebierając w owocach i warzywach. Pomidorki malinowe, czosnek i ekologiczne jajka kupujemy ciągle tych samych sprzedawców, ale jeśli chodzi o pozostałe produkty - stoimy zawsze przed trudnymi wyborami. Truskawki po 7 zł kg - malutkie, trochę koślawe - na pewno nie z Maroka? Na pewno :) Kupuję tylko pół kg, myśląc o tym, że zjemy je z bitą śmietaną.
Przyszła niedziela. Od rana praca przy komputerze. Gdy zaczynam się zastanawiać nad tym czy wstawić przecinek przed "lub" i którą regułę przyjęłam dla tytułów oznacza to tylko jedno - że muszę choć chwilę odpocząć. Jak już kiedyś pisałam - najlepiej (czyli relaksacyjnie) działa pieczenie.
Wpadłam na pomysł, żeby zrobić serniczki z ricottą - kupiłam ją w piątek (tylko 250 g), myśląc o tym, że zrobię zapiekankę, najlepiej ze szpinakiem. Izka ubiegła mnie dzisiaj - i zrobiła na obiad te pyszne cukinie. Mojej inwencji twórczej został powierzony deser :) Ciasto kruche wg mamy, masa z ricottą inspirowana tym przepisem Tomka Woźniaka, na wierzch truskawki, kilka miętowych listków i wiórków z cytryny.
Efekt - przepyszny. Trudno wytrzymać, aż serniczki całkowicie wystygną :) Zdecydowanie polecam!

Serniczki z ricottą i truskawkami

SKŁADNIKI (na 6 tarteletek): 
kruche ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. łyżka zimnego mleka
masa serowa:
  • 250 g ricotty (fresca)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • op. cukru waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny
na wierzch:
  • 400 g truskawek
  • listki mięty
  • wiórki skórki cytrynowej 
  • cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE: 
Przygotować ciasto: przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier i wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone masło. Ugnieść palcami - jeśli ciasto nie będzie chciało się trzymać dodać łyżkę zimnego mleka. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
Jajka rozbełtać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać do ricottę i skórkę otartą z połowy cytryny - dobrze wymieszać (lub zmiksować), tak, żeby nie było grudek.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Wylepić ciastem foremki, lekko podnosząc brzegi. W wylepione ciastem foremki nałożyć masę serową - dwie-trzy łyżki (czyli oczywiście po równo:)). Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, do momentu zarumienienia brzegów. Wyjąć z piekarnika, przestudzić (można schłodzić w lodówce). Przed podaniem udekorować pokrojonymi truskawkami (nie żałować!:)), listkami mięty i wiórkami ze skórki cytrynowej. Posypać cukrem pudrem.





Przepis dodaję do letniej edycji akcji Oliwii Sernikowo II :)

10 komentarzy:

  1. w sobotę rano również biegałam po targu za truskawkami ;-) u mnie były po 9 zł i też wzięłam pół kilo na próbę, niestety większość była bardzo miękka i rozpadająca się, więc ta większość wylądowała w kompocie... wasze truskawki na serniczkach prezentują się wspaniale. Cały deser wygląda bardzo apetycznie i pięknie, aż chce się jeść! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie serniczki z ricotty..wolę je nawet od tradycyjnych, na twarogu.. A z taką dekoracją truskawką, miałyście pyszną inaugurację sezonu;)) Zazdroszczę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. to są cudne babeczki, bo takie napakowane truskawkami. i pysznymi smakami.

    OdpowiedzUsuń
  4. aż mnie naszła ochota na takie cuda! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawkowe cudeńka. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. zapisuję do zrobienia na urodziny Połówka;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają oszałamiająco :) chyba szkoda było by mi to zjeść takie cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznościowe! przypomniały mi się tartaletki z budyniem i truskawkami i coś czuję, że wkrótce zabiorę się za jakiś kolejny przepis z tymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)