Tarta wyszła nam malarsko, na zupie Izka malowała śmietaną buźki - szparagi to jednak nasze ulubione warzywa :)
Tarta z zielonymi szparagami, szpinakiem i czerwonym pesto
SKŁADNIKI:
- 1 porcja ciasta kruchego na tartę
- *300 g zielonych szparagów z odciętymi końcówkami (15 sztuk)
- 350 g świeżych liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 25 g masła
- sól, pieprz
- *5 dag sera Bursztyn
- 10 dag sera gouda
- *2 łyżki pesto rosso
- 1 kubeczek śmietany 12%
- 3 jajka
- łyżka orzeszków piniowych
Ciasto na tartę przygotować wg tego przepisu. Wylepić nim wysmarowaną masłem formę o średnicy 30 cm, ponakłuwać widelcem i podpiec z obciążeniem (papier + ziarna fasoli) ok. 12 minut w temp. 200 stopni.
Od szparagów odciąć końcówki (z których można zrobić z nich zupę:) Umieścić szparagi w garnku, zalać wrzątkiem tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię. Zagotować i gotować 3 min, po czym zahartować zimną wodą.
Szpinak przebrać, opłukać i pokroić. Wrzucić na patelnię, dodać masło i posiekany czosnek. Dusić, mieszając do odparowania płynu, ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Śmietanę wymieszać z serami, jajkami i pesto, doprawić pieprzem. Na podpieczonym cieście umieścić szpinak, następnie mieszankę śmietany z serem i szparagi. Posypać orzeszkami. Piec 20 minut w temp. 200 stopni.
* Podana waga szparagów - już bez końcówek, odcięte ok. 4-5 cm, celem zrobienia zielonej zupy :)
* Ser bursztyn można zastąpić innym dojrzewającym, lub np. kozim chevrette;
* Pesto można zastąpić posiekanymi drobno lub zmiksowanymi suszonymi pomidorami z oliwy (8 sztuk)
Zielona, kremowa zupa szparagowa
SKŁADNIKI:
- 350 g końcówek szparagów zielonych (w tym kilka główek)
- 0,8 l gorącej wody
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz do smaku
- śmietana kremówka
- grzanki do podania
Końcówki umieścić w garnku, zalać wrzątkiem, dodać sól, cukier, oliwę. Gotować do miękkości. Pod koniec na 3 minuty wrzucić główki, po czym wyciągnąć je na sitko. Resztę zmiksować. Doprawić pieprzem. Podawać z odrobiną kremówki i główkami szparagów i grzanką.
Przepis na szparagi dodajemy do durszlakowej akcji Czas na szparagi!
Tarta wygląda tak, że można by ją oprawić i powiesić na ścianie :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się PRZECUDOWNIE!!
OdpowiedzUsuńDziś mi wykupili z targu wszystkie szparagi :((
Tak więc pozwolisz, że pomarzę patrząc..
Pozdrawiam!
Tarta wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńTarta to prawdziwe dzieło sztuki - prezentuje się rewelacyjnie. Zupa też bardzo apetyczna.
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę imponująco!
OdpowiedzUsuńWygląda to wszystko bardzo niebanalnie i wspaniale.
OdpowiedzUsuńPatrząc na te szparagowe cuda, czuję się jak w galerii! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTarta wygląda OB-ŁĘD-NIE!!!
OdpowiedzUsuńPowtórzę za wszystkimi, ze tarta wygląda wspaniale, ale przede wszystkim wyobrażam sobie smak - połaczenie szparagów, szpinaku i tej (bardzo pysznej, kalorycznej) zalewy jajeczno - serowo- śmietanowej. Pycha.
OdpowiedzUsuńtarta wygląda obłędnie! i ta zupka, nawet nie wiesz jak chętnie zjadłabym taki obiadek
OdpowiedzUsuńW tej tarcie to ja sie chyba zakocham - wyglada bosko! A zupka tak milo sie do mnie usmiecha...
OdpowiedzUsuńjak zielono, jak majowo.
OdpowiedzUsuńa jak smakowicie!
Jedno i drugie wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńJa się właśnie czaję na zakup pierwszych szparagów w tym roku, ale muszę je dostać na straganie,a nie w supermarkecie ;)
Dodaję do zakładek do wykorzystania na pierwszy ogień ;)
http://polkazprzyprawami.blox.pl
Jak ta tarta cudownie wygląda! Zupka też niczego sobie, ale tarta jest przecudna!!!
OdpowiedzUsuńOba dania wygladaja przepieknie. Uwielbiam szparagi w tarcie.
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie, uwielbiam szpinak i szparagi, ale zwykle je jadłam osobno. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis. Ja niedawno przygotowałam tradycyjne szparagi na parze, z sosem holenderskim. Pyszne wyszły. Przepis na szparagi
OdpowiedzUsuń