Takiego tuńczyka można włożyć do kanapek lub skomponować smaczną i kolorową sałatkę z jego udziałem. Proste, ale smakuje zupełnie inaczej :) Polecam wypróbować!
Tuńczyk w oleju z orzechów włoskich - do kanapek i sałatek
SKŁADNIKI:
- 180 g tuńczyka z puszki (w kawałkach, w sosie własnym)
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich Oleofarm + odrobina do polania sałatki
- świeżo zmielony pieprz
- ulubiona bułka, odrobina majonezu, sałata (np lodowa), mały pomidor, kukurydza z puszki, szczypiorek, drobno siekana cebula czerwona
- dowolne sałaty, ogórek gruntowy (lub wężowy pokrojony, bez skórki i pestek), jajko na twardo, kukurydza, cebula czerwona piórka, szczypior, czerwona papryka, szczypta soli, cytryna (sok do wyciśnięcia)
PRZYGOTOWANIE:
1. Zalewę z tuńczyka odlać, mięso umieścić w misce, dodać olej, dwie szczypty pieprzu i wymieszać, rozgniatając przy użyciu widelca. Można lekko zmiksować, jeśli chcemy uzyskać konsystencję pasty.
2. Taki tuńczyk stanowi fajny dodatek do kanapki z odrobiną majonezu i ulubionymi warzywami - to propozycja pierwsza :)
3. Może być także treściwym dodatkiem do sałatki, np. z jajkiem (a'la nicejska), z chrupiącymi warzywami i sałatami. Wystarczy ułożyć wszystko na talerzu i skropić delikatnie sokiem z cytryny i jeszcze odrobiną oleju z orzechów włoskich.
Jak kolorowo! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, gdzieś nawet chyba mam olej z orzechów włoskich :-)
OdpowiedzUsuńPycha pomysł na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńMuszę się skusić na ten przepis :)
OdpowiedzUsuńCiekawe:). Myślę,ze to bardzo smaczna kompozycja:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
nie przepadam za mięsem, dlatego uwielbiam oryginalne kanapki, a jedliście ze szpinakiem i marynowanymi grzybkami?
OdpowiedzUsuńhttp://mieszak.pl/8482
Pozdrawiam Marta