Uwielbiamy lekko "ulepszać" na swój sposób tradycyjne receptury, dlatego ten kompot został wzbogacony o imbir i limonkę, dzięki czemu jest bardziej aromatyczny i orzeźwiający. Z kostkami lodu smakuje wręcz bajecznie!
Przepis znajdziecie także w nr 6 magazynu na tablety "i AM", do którego został specjalnie przygotowany. Szukajcie naszej kuchennej twórczości w rubryce kulinarnej! :)
Kompot z rabarbaru, truskawek i imbiru
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg rabarbaru
- 1,7 l wody
- 3-centymetrowy kawałek imbiru
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- kilka dużych truskawek
- plasterki limonki
- kostki lodu
PRZYGOTOWANIE:
1. Rabarbar obrać ze skórki, opłukać, pokroić i zalać wodą.
2. Dodać 3-4 łyżki cukru i gotować na średnim ogniu ok. 15 min.
3. Po tym czasie zdjąć z ognia, spróbować, ewentualnie dosłodzić i wrzucić kilka pokrojonych truskawek (w ciepłym kompocie zmiękną, ale się nie rozpadną) i kawałek obranego i ponacinanego imbiru.
4. Kompot przykryć, wystudzić i schłodzić.
5. Przed podaniem wyłowić imbir. Podawać z kostkami lodu i plastrami limonki.
Przepis dodajemy do 4. edycji akcji RABARBAR:
To by całkiem do drinków pasowało ;)
OdpowiedzUsuńmniam:)
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie:)
dziękuję za dodanie do akcji tego kompociku <3
śliczny kolor i rewelacyjne smaki:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam lekko ulepszać :):):)