Strony

piątek, 28 czerwca 2013

Kompot z rabarbaru, truskawek i imbiru

Kompot rabarbarowo-truskawkowy to smak dzieciństwa. Pamiętamy jak pieczołowicie wyławiałyśmy owoce z lekko czerwonego, słodko-kwaśnego napoju, który serwowała nam mama. Przecież chciało nam się pić a nie jeść... a teraz częściej bywa odwrotnie :)



Uwielbiamy lekko "ulepszać" na swój sposób tradycyjne receptury, dlatego ten kompot został wzbogacony o imbir i limonkę, dzięki czemu jest bardziej aromatyczny i orzeźwiający. Z kostkami lodu smakuje wręcz bajecznie!
Przepis znajdziecie także w nr 6 magazynu na tablety "i AM", do którego został specjalnie przygotowany. Szukajcie naszej kuchennej twórczości w rubryce kulinarnej! :)


Kompot z rabarbaru, truskawek i imbiru
SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg rabarbaru 
  • 1,7 l wody 
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru 
  • 3-4 łyżki brązowego cukru 
  • kilka dużych truskawek 
  • plasterki limonki 
  • kostki lodu

PRZYGOTOWANIE:
1. Rabarbar obrać ze skórki, opłukać, pokroić i zalać wodą.
2. Dodać 3-4 łyżki cukru i gotować na średnim ogniu ok. 15 min.
3. Po tym czasie zdjąć z ognia, spróbować, ewentualnie dosłodzić i wrzucić kilka pokrojonych truskawek (w ciepłym kompocie zmiękną, ale się nie rozpadną) i kawałek obranego i ponacinanego imbiru.
4. Kompot przykryć, wystudzić i schłodzić.
5. Przed podaniem wyłowić imbir. Podawać z kostkami lodu i plastrami limonki.





Przepis dodajemy do 4. edycji akcji RABARBAR:

4 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)