czwartek, 27 czerwca 2013

Sakiewki ryżowe z kurczakiem i warzywami

Podejrzewam, że należymy do nielicznego grona osób, które zawsze mają zapas papieru ryżowego :) Chyba po prostu lubimy tę cienką, przezroczystą strukturę, w którą cokolwiek zostanie zawinięte - zyskuje w smaku i wyglądzie.
To danie mogłoby być prostą sałatką z ugotowanych al dente młodych warzyw z kurczakiem curry i dobrze dopasowanym, aromatycznym arachidowym olejem... ale w papierze ryżowym stało się czymś trochę innym :) Fantastycznie pasował mi do niego czarny, włoski makaron, ale dobre byłyby też ryżowe, cienkie nitki.


Na zdjęciach widoczna jest wersja "obfita" czyli obiadowa, ale pojedynczy pakiecik może być także świetną przystawką. Tak jak wszelkiego rodzaju spring rollsy sprawdzi się także jako danie piknikowe... wystarczy teraz z przygotowaniem poczekać na ładną pogodę :)


Sakiewki ryżowe z kurczakiem i warzywami

SKŁADNIKI:
  • 6-8 arkuszy papieru ryżowego
  • 120-150 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól, pieprz świeżo mielony do smaku
  • 1/3 szklanki ugotowanego czarnego makaronu*
  • 1/2 szklanki ugotowanych wiosennych, młodych warzyw - fasolki szparagowej, marchewki, groszku, pietruszki
  • 1/2 małej puszki kukurydzy
  • 1/3 małej papryki czerwonej
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oleju arachidowego Oleofarm

PRZYGOTOWANIE:
1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z curry, doprawić delikatnie solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym do uzyskania złocistego koloru. Przestudzić.
2. Makaron ugotować wg czasu podanego na opakowaniu (powinien być al dente).
3. Pokrojone w kostkę wiosenne warzywa, np. fasolkę szparagową, młody groszek cukrowy, marchewkę i pietruszkę chwilę podgotować w małej ilości osolonej wody, po czym zahartować zimną wodą na sitku i odcedzić.
4. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Paprykę pokroić w drobną kostkę.
5. Kurczaka, wszystkie warzywa i makron wymieszać z olejem arachidowym, można doprawić całość solą i pieprzem wg uznania.
6. Na talerz wlać letnią, przegotowaną wodę (lub mineralną w temp. pokojowej), zamaczać na chwilę arkusz papieru ryżowego, a gdy zmięknie i stanie się plastyczny delikatnie umieścić go na czystej powierzchni blatu lub desce.
7. Nakładać na środek ok 1,5 łyżki zimnego farszu, następnie formować brzegi do środka, tworząc "pakiecik/woreczek" i związać szczypiorkiem. Jeśli robicie sakiewki dużo wcześniej przed podaniem to dobrze będzie je zawinąć w podwójną warstwę i trzymać w chłodnym miejscu pod lekko wilgotnym ręcznikiem.

* Czarny makaron jest dostępny w większych delikatesach typu Alma lub Piotr i Paweł oraz w dobrze wyposażonych delikatesach z włoską żywnością.



5 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie wygladaja te pakunki. Chetnie zjadlabym taki oiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A może otworzycie razem restaurację? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi zdrowo i bardzo ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na przystawkę! Spróbuję zrobić coś w tym stylu na najbliższą imprezę ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie smaki. a jeszcze w papierze ryżowym... pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)