Strony

niedziela, 30 czerwca 2013

Tuńczyk w oleju z orzechów włoskich - do kanapek i sałatek

Tuńczykowi nie potrzeba wiele - najczęściej jedna lub dwie łyżeczka majonezu wystarczy, by nabrał smaku. Tym razem zastosowałam jednak zupełnie inny "myk" - wymieszałam tuńczyka z pysznym olejem z orzechów włoskich. Efekt był całkiem zaskakujący :)



Takiego tuńczyka można włożyć do kanapek lub skomponować smaczną i kolorową sałatkę z jego udziałem. Proste, ale smakuje zupełnie inaczej :) Polecam wypróbować!


Tuńczyk w oleju z orzechów włoskich - do kanapek i sałatek 

SKŁADNIKI:
  • 180 g tuńczyka z puszki (w kawałkach, w sosie własnym)
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich Oleofarm + odrobina do polania sałatki
  • świeżo zmielony pieprz
na kanapkę: 
  • ulubiona bułka, odrobina majonezu, sałata (np lodowa), mały pomidor, kukurydza z puszki, szczypiorek, drobno siekana cebula czerwona
na sałatkę:
  • dowolne sałaty, ogórek gruntowy (lub wężowy pokrojony, bez skórki i pestek), jajko na twardo, kukurydza, cebula czerwona piórka, szczypior, czerwona papryka, szczypta soli, cytryna (sok do wyciśnięcia)

PRZYGOTOWANIE:
1. Zalewę z tuńczyka odlać, mięso umieścić w misce, dodać olej, dwie szczypty pieprzu i wymieszać, rozgniatając przy użyciu widelca. Można lekko zmiksować, jeśli chcemy uzyskać konsystencję pasty.
2. Taki tuńczyk stanowi fajny dodatek do kanapki z odrobiną majonezu i ulubionymi warzywami - to propozycja pierwsza :)
3. Może być także treściwym dodatkiem do sałatki, np. z jajkiem (a'la nicejska), z chrupiącymi warzywami i sałatami. Wystarczy ułożyć wszystko na talerzu i skropić delikatnie sokiem z cytryny i jeszcze odrobiną oleju z orzechów włoskich.


6 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł, gdzieś nawet chyba mam olej z orzechów włoskich :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha pomysł na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę się skusić na ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe:). Myślę,ze to bardzo smaczna kompozycja:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie przepadam za mięsem, dlatego uwielbiam oryginalne kanapki, a jedliście ze szpinakiem i marynowanymi grzybkami?

    http://mieszak.pl/8482

    Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)