Strony

niedziela, 30 czerwca 2013

Truskawkowy sernik na zimno

Ostatnie truskawki niesamowicie słodkie i soczyste. Czereśnie są tak pyszne, że trudno przestać je jeść. Pojawiły się też jagody... Wystarczyło je tylko połączyć w jeden, pyszny deser!

Przedstawiam Wam serniczek (inaczej zwany desernikiem) z pysznym ciasteczkowym spodem. Przygotowałam go w małej w foremce - to porcja w sam raz na jedno, niedzielne popołudnie ;) Polecam!


Truskawkowy sernik na zimno z jagodami

SKŁADNIKI (na małą formę 16 cm):
`
spód:
  • 200 g herbatników maślanych pełnoziarnistych
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 50 g masła 82%
masa serowa:
  • 300 g truskawek + do dekoracji
  • 700 g serka twarogowego, niesolonego (np President)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 80 ml gorącej wody
  • 100 g jagód (ok. 1/2 szklanki)
  • opcjonalnie do dekoracji: truskawki, czereśnie, kolorowe posypki

PRZYGOTOWANIE:
1. Masło rozpuścić na wolnym ogniu.
2. Małą tortownicę wysmarować na dnie i brzegach odrobiną masła, następnie wyciąć z papieru do pieczenia okrąg tej samej średnicy, przykleić go do spodu formy, podobnie postąpić z brzegami, wykładając wnętrze paskami papieru.
3. Herbatniki pokruszyć w dłoniach do miski, następnie zmiksować całkowicie blenderem na "piasek". Wymieszać z kakao, wlać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać.
4. Masą wyłożyć dno tortownicy, przykryć formę folią spożywczą i umieścić w lodówce na ok. 30 minut - na czas przygotowania masy.
5. Truskawki opłukać, odciąć szypułki, osuszyć, umieścić w dużej misce i zmiksować blenderem.
6. Dodać twaróg (odlewając niepotrzebną wodę z wierzchu) oraz cukier. Zmiksować przy pomocy miksera.
7. Zagotować wodę, do miseczki/szklanki wlać 80 ml wrzątku, wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia (najlepiej widelcem).
8. Powoli wlewać do masy strużkę żelatyny, miksując cały czas na niskich obrotach.
8. Do masy dodać jagody, wymieszać delikatnie łyżką.
9. Całość wylać na przygotowany wcześniej spód, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Po 2 godzinach sernik jest gotowy i można go kroić, jednak najlepiej trzymać go w lodówce całą noc.
10. Dekorować owocami i posypkami tuż przed podaniem!


8 komentarzy:

  1. wow, ten kolor mnie zaczarował!
    zresztą serniczek też. pomysłowo, że ja nigdy tego nie opatentowałam? nieważne.
    jestem pod wielkim wrażeniem, jakie robi na mnie ten serniczek!
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i ten jego kolor.. Do takiego sernika nie trzeba mnie przekonywać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie! te jego kolory niezwykle kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pędzę po truskawki i koniecznie robię taki sernik! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak niesamowicie zachęcająco, że głowa mała :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest piękny. Nie mogę się przestać nim zachwycać :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)