piątek, 31 grudnia 2010

Żółta sałatka z indykiem curry i ryżem

SKŁADNIKI:

  • 2 woreczki ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 400 g filetu piersi z indyka
  • oliwa
  • 1 cebulka
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • 5 krążków ananasa z puszki
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4-5 czubatych łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
PRZYGOTOWANIE:
Filet opłukać, osuszyć, usunąć ewentualne błonki. Pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć kilka minut na patelni, dodać 1 łyżeczkę curry. Pod koniec dodać posiekaną w kostkę cebulkę. Mięso ma być dobre w środku, nie musi być zarumienione. Przełożyć do miski by lekko wystygło.
Dodać ugotowany ryż. Kukurydzę, groszek i ananasa odsączyć dobrze z zalewy. Ananasa pokroić na kawałki, dodać z groszkiem i kukurydzą do sałatki. Doprawić solą, pieprzem, curry, kurkumą i przyprawą garam masala. Wymieszać. Dodać jogurt, majonez i musztardę - wymieszać wszystko dokładnie. Przykryć folią, schłodzić w lodówce.
Przed podaniem można udekorować zieleniną i krążkiem ananasa.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)