piątek, 31 grudnia 2010

Pyszna sałatka z tuńczykiem i brokułem

SKŁADNIKI:

  • 1 duża puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 3 ogórki konserwowe
  • mała puszka kukurydzy Bonduelle
  • 1 puszka groszku
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • sól, pieprz biały do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Tuńczyka, groszek i kukurydzę odsączyć dobrze z zalewy, włożyć do dużej miski. Dodać orzeszki, pokrojone na kosteczkę ogórki, cebulkę, pokrojone grubo jajka i różyczki brokuła (zalane wrzątkiem, gotowane 3-4 min, przelane zimna wodą, osuszone). Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez, jogurt i musztardę - wymieszać. Przełożyć do ładnej salaterki, przykryć folia i schłodzić. Przed podaniem udekorować dowolnie zieleniną. To nie jest duża porcja - można ją zwiększyć, podwajając podane składniki. Można również dodać dwa ugotowane wcześniej w mundurkach ziemniaki, pokrojone w kostkę. 
  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)