sobota, 4 grudnia 2010

Tarteletki z kremem karpatkowym, wiśniami i czekoladą

SKŁADNIKI
(na 6 foremek do tarteletek)
Ciasto kruche:

  • 250g mąki
  • 1 jajo
  • 125g miękkiego masła + do wysmarowania foremek
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta
  • 40 ml zimnej wody
  • 1/2 opakowania kremu Karpatka 5 minut Delecta
  • 200 ml zimnego mleka
  • słoik niskosłodzonej, gęstej konfitury wiśniowej (140 g)
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:
Do miski z mąką dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, sól, jajo. Wymieszać dłońmi. Do powstałej kruszonki dolać wodę, wymieszać i wyłożyć na stolnicę. Wyrobić szybko gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Kulę ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na grubość ok. 3mm. Foremki wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni.
Foremki wyłożyć ciastem, dociskając dobrze do ścianek. Ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut (obciążając ciasto kawałkiem papieru do pieczenia i garścią ziaren fasoli). Papier i fasolę usunąć (można je wykorzystać kilkakrotnie, więc nie wyrzucać), piec jeszcze ok. 10 – 15 minut tak by ciasto nabrało złocistego koloru i wysuszyło się.
Wystudzone foremki napełnić kremem karpatkowym Delecty (ubić mleko z proszkiem wg przepisu na opakowaniu), następnie konfiturą a na koniec zalać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Schłodzić i podawać do kawy :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)