poniedziałek, 13 grudnia 2010

Pomidorówka dyniowa 2 z białą kiełbasą

SKŁADNIKI:
  • 350 g miąższu dyni
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • listki tymianku
  • 4 kiełbaski białe
  • 3 kostki bulionowe
  • 3 listki laurowe i kulki ziela angielskiego
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • sos sojowy do smaku
  • 100 g białego ryżu jaśminowego
  • 5 łyżek ryżu czerwonego
  • śmietana i parmezan opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
Dynię pokroić w kostkę, wymieszać w misce z 2 łyżkami oliwy, kurkumą, curry i kuminem. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 20-25 minut, po czym zmiksować na puree.

W tym samym czasie ryż jaśminowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Tak samo przygotować ryż czerwony, w osobnym garnuszku (gotuje się trochę dłużej).

Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać kostki bulionowe, listki i ziele angielskie. Dodać startą na grubych oczkach marchew, pokrojony seler naciowy. i część natki pietruszki Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, pod koniec dodać na patelnię rozdrobnione ząbki czosnku - i wszystko razem dodać do zupy. Gotować ok. 15 minut.

Dodać puree z dyni, kiełbaski, sok pomidorowy i koncentrat. Gotować jeszcze 10-15 minut. Doprawić do smaku pieprzem, tymiankiem. Do garnka z zupą włożyć ugotowany wcześniej ryż. Doprawić sosem sojowym.

Na talerzach posypać natka pietruszki. Można dodać parmezan lub kwaśną śmietanę. Porcja na minimum 4 talerze.

Ja miałam ułatwione zadanie. Zupa w tym wydaniu to u mnie tzw. zupa "resztkowa" :) Aromatyczne puree z dyni miałam w zamrażarce, tak samo białą kiełbasę, mało tłustą - domowego wyrobu. Ryż ugotowany biały i czerwony został z obiadu poprzedniego dnia. Tak powstała pyszna zupka ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)