piątek, 10 grudnia 2010

Pyszne rogaliki z makiem i bakaliami

Dzisiaj obrona pracy magisterskiej Kasi, więc trzeba było coś upiec :) Ja, która za makowcem, czy za drożdżówkami z makiem nie przepadałam nigdy, po zrobieniu tych eksperymentalnych (w moim wypadku) rogalików, sama jestem w szoku że są tak pyszne i że jadłam jeden za drugim :) A degustowało je 6 różnych osób... i wszyscy mogą potwierdzić :)

SKŁADNIKI:

  • ok. 750 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru waniliowego (użyłam Delecty)
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki drożdży świeżych
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jaja
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 400 g masy makowej z puszki
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru pudru + wrzątek + aromat pomarańczowy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • orzechy włoskie
PRZYGOTOWANIE:
W misce rozkruszyć drożdże, zalać 1/2 szklanki mleka i dodać jedną łyżkę cukru, wymieszać, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
W dużej misce wymieszać mąkę (na początek 500 g), sól, cukier waniliowy oraz cukier. Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestygnięcia. Do miski z mąką dodać rozczyn drożdżowy, resztę mleka, jaja, masło. Mieszać łyżką. Wyłożyć ciasto na wysypany mąką blat, wyrabiać podsypując mąką, tak by ciasto nie kleiło się do rąk. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na wysypanej mąką blasze/desce, na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokątny placek grubości 3-4 mm i wykrawać nożem trójkąty równoramienne. Zrobiłam małe rogaliki z kawałków ok. 10x18x18cm. Można zrobić większe i mniejsze rogaliki. Na każdym rozsmarować łyżeczkę masy makowej, zostawiając margines po bokach. Zawijać zaczynając od podstawy.
Z podanych proporcji wyszło ok. 40 rogalików.
Piekarnik nagrzać na 220 stopni. Rogaliki układać w odstępach (urosną!) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rogaliki rozbełtanym żółtkiem z dodatkiem łyżki zimnej wody. Piec partiami przez 10-12 minut do momentu uzyskania ładnego, rumianego koloru.
Gotowe rogaliki posmarować lukrem – wymieszać cukier puder z wrzątkiem – dolewać stopniowo, do uzyskania gęstej konsystencji. Im mniej wody, tym lukier gęstszy i bielszy. Można dodać do niego kilka kropel aromatu pomarańczowego. Rogaliki posypać obficie skórką pomarańczową i posiekanymi orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)