niedziela, 5 grudnia 2010

Zapiekanka mięsna a'la moussaka

SKŁADNIKI:

  • 1 bakłażan (0,4 kg)
  • ziemniaki (0,4 kg)
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • zioła prowansalskie, tymianek
  • 250 g startego sera żółtego, np. Morskiego
  • 100 g sera feta
  • mały kubeczek śmietany 12% (140 g)
  • 2 jaja
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka cukru
  • oliwa
  • natka pietruszki, opcjonalnie - sos czosnkowy
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry grubości 5-7 mm. Posypać z obu stron solą, odstawić na pół godz. Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić i pokroić podobnie na plastry 5 mm. Pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać do niej mięso, dużo ziół, smażyć aż mięso będzie dobre. Dodać posiekane drobno ząbki czosnku, całą puszkę pomidorów, smażyć do odparowania nadmiaru soku. Doprawić solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Na drugiej patelni podsmażyć opłukane, pokrojone w plasterki pieczarki (smażyłam na suchej patelni, część czasu pod przykryciem, mieszając). Smażyć ok. 20 minut do odparowania, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski. Bakłażany opłukać z soli, osuszyć ręcznikiem papierowym i smażyć z obu stron na oliwie na złocisty/ rumiany kolor. Nasączone oliwą, podsmażone plastry bakłażana układać w dużym naczyniu żaroodpornym, tak by plastry zachodziły lekko na siebie i przykryły cale dno. Następnie dać kolejno: połowę mięsa, wszystkie plastry ziemniaka, resztę mięsa, połowę sera żółtego, pieczarki i sos. Na sos składa się wymieszana z resztą sera żółtego śmietana kwaśna, pokruszona feta, dwa całe jaja. Całość doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Zapiekać w temp. 180 stopni do zezłocenia / zarumienienia wierzchu - około 45-60 minut. Gotowa zapiekankę kroić ostrym nożem i nakładać na talerze łyżką lub łopatką. Zdj. po prawej wykonane podczas obiadu - następnego dnia. Dwa kawałki zapiekanki poleżały przez noc w lodówce, dzięki czemu krojenie jest łatwiejsze, a warstwy widoczne ;) A zapiekanka - choć odgrzana - jest równie dobra, jak nie lepsza :) Krojenie i nakładanie zapiekanki tuż po upieczeniu to nie lada wyzwanie :) Gotowe kawałki posypać natką pietruszki. Można podawać z sosem czosnkowym lub jogurtem naturalnym.  




    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękujemy za wizytę na blogu!
    Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)