wtorek, 31 maja 2016

Sałatka z kaszą jęczmienną, kurczakiem i kwiatami szczypiorku

Kasze w całej swojej różnorodności często goszczą na naszych stołach. Nie tylko jako ciepły dodatek do czegoś, ale także jako baza - sycąca podstawa sałatek pełnych warzyw i zieleniny. I choć najczęściej robimy sałatki z kaszą jaglaną, kuskusem i bulgurem to stara, dobra kasza jęczmienna też zasługuje na swoje przysłowiowe "5 minut" :)




Jeśli nie zdążyliście w tym roku przyciąć szczypiorku na czas to nic nie szkodzi - jego kwiaty też można jeść. Wsypcie je do sałatek, a będą nie tylko fajnym akcentem kolorystycznym, ale też smakowym. A takie kolorowe sałatki aż chce się jeść :)



Sałatka z kaszą jęczmienną, kurczakiem i kwiatami szczypiorku

SKŁADNIKI

(2 porcje):

  • pół szklanki kaszy jęczmiennej drobnej
  • sól, pieprz
  • pół awokado
  • 2 małe pomidory 
  • kilkanaście zielonych oliwek
  • dwie gałązki świeżego oregano lub natki pietruszki
  • 1,5 łyżki oleju lnianego
  • kilka rzodkiewek
  • pierś z kurczaka - upieczona lub usmażona
  • kiełki (np. rzodkiewki lub alfa alfa)
  • kilka kwiatów szczypiorku
  • opcjonalnie: kilka kropel soku z limonki lub cytryny 

PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę ugotować do miękkości (ok. 20 min.), przelać wodą, przełożyć do miski i wystudzić. 
2. Pokroić rzodkiewki i oliwki, posiekać oregano (lub natkę) i dodać do kaszy. Dodać sól, pieprz, olej lniany, wymieszać i rozłożyć na talerzach. 
3. Na wierzchu rozłożyć pokrojonego pomidora, awokado i kurczaka. Ułożyć kiełki, posypać pociętymi łodyżkami kwiatów szczypiorku i samymi kwiatami. 
4. Na koniec całość lekko oprószyć solą, pokropić olejem lnianym i kilkoma kroplami soku z limonki lub cytryny. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)