Majowe pieczenie tart ze szparagami jest niczym tradycja, która nie przemija :) Zmieniają się dodatkowe składniki, czasem trochę brakuje czasu, by zagnieść kruche ciasto (i odczekać aż się schłodzi), ale szparagi w tartach po prostu smakują najlepiej.
Tym razem cudownym dodatkiem w tej tarcie były kawałeczki wędzonego pstrąga łososiowego, który zatopił się w jogurtowo-jajeczno-serowej masie, zaskakując przy każdym kęsie ;)
Szybka tarta ze szparagami i wędzonym pstrągiem
SKŁADNIKI
(na 2 porcje):
- gotowe ciasto francuskie ("lodówkowe")
- 5-6 zielonych szparagów
- ok. 50 g wędzonego pstrąga łososiowego
- 1/2 mozzarelli (ok. 60 g)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 jajko ("0" lub "1", rozm. L)
- sól, pieprz do smaku
- dymka lub szczypior do podania
- oliwa do posmarowania brzegów
PRZYGOTOWANIE:
1. Szparagi umyć i ułamać końcówki. Podgotować w wodzie z dodatkiem soli cukru przez 5-7 minut.
2. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C. (grzanie góra-dół).
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na niej prostokąt ciasta (u mnie ok. 20 x 25 cm) i lekko zawinąć brzegi - na ok. 1 cm, po czym lekko posmarować je oliwą.
4. Jogurt wymieszać z jajkiem, przyprawić solą i pieprzem i rozsmarować masę na tarcie.
5. Na masie jajeczno-serowej rozłożyć kawałeczki pstrąga i mozzarelli i szparagi. Oprószyć pieprzem i solą.
6. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut - aż brzegi się zezłocą. Przed podaniem posypać dymką.
pysznościowe połączenie :)
OdpowiedzUsuńTarta jeszcze przede mną, obym zdążyła w sezonie:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wróciłam z targu z kolejnym pęczkiem, więc jeszcze zdążysz :)
Usuń