poniedziałek, 30 maja 2016

Pieczona pierś kurczaka w ziołach + młoda, miodowa marchewka

Kilka lat temu moja cudowna siostra przygotowała obiad, o którym czasem marzę - pierś z kurczaka z pieczoną marchewką (klik). Pamiętam, że smakowało to obłędnie (a niektórych smaków się po prostu nie zapomina :)).



Zbliża się lato, a wraz z nim ochota na dania coraz bardziej lekkie - pełne ziół i świeżych, jędrnych warzyw. To właśnie tego rodzaju danie - z oregano, estragonem i tymiankiem z ogrodu mamy. Z młodą marchewką, której słodycz została dodatkowa wydobyta przez miód. Z chudą, pieczoną piersią kurczaka. Coś pysznego i to bez żadnych wyrzutów sumienia :)


Pieczona pierś kurczaka w ziołach + młoda, miodowa marchewka

SKŁADNIKI:
(3 porcje)

kurczak:
  • 1 podwójna pierś kurczaka bez skóry (ok. 0,5 kg)
  • kilka gałązek oregano (lub suszone oregano)
  • kilka gałązek estragonu (lub suszony estragon)
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka w proszku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 średnia cukinia
  • kilka pieczarek
marchewka:
  • pęczek młodej marchewki
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka oliwy
  • 1,5 łyżki jasnego miodu
  • kilka gałązek tymianku
do podania:
  • pół szklanki czarnej soczewicy (lub ulubionej kaszy)

PRZYGOTOWANIE:
1. Pierś kurczaka oczyścić, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, papryką. Zostawić w lodówce na co najmniej pół h.
2. Cukinię pokroić w grube frytki, pieczarki na połówki lub ćwiartki. Obrać szalotkę i przekroić na ćwiarki, przygotować ząbki czosnku (nie obierać). Posiekać zioła - oregano i estragon.
3. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C (grzanie góra-dół)
4. Łyżkę oliwy wlać do naczynia żaroodpornego i rozsmarować. Ułożyć mięso, polać drugą łyżką oliwy i pokryć ziołami. Ułożyć cukinię, pieczarki, szalotkę i ząbki czosnku i oprószyć solą i lekko polać oliwą. Wstawić do piekarnika na ok. 40-45 minut. W trakcie pieczenia 2-3 razy przemieszać warzywa, żeby równomiernie się upiekły i obtoczyły w oliwie z dna formy. Całość będzie gotowa gdy kurczak będzie przyrumieniony a warzywa miękkie.
5. Na jakieś 20 minut przed końcem pieczenia przygotować marchewkę: zagotować wodę, marchewkę umyć i przekroić wzdłuż na pół i wrzucić do gotującej się wody na 5 minut, po czym przełożyć do miski z zimną wodą.
6. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, miodem i gałązkami tymianku. Wrzucić marchewkę na patelnię i chwilę smażyć, obracając - 2-3 minuty powinny wystarczyć, by złapała smak miodu z tymiankiem.
7. Gotowego kurczaka pokroić w plastry i podawać z upieczonymi warzywami i miodową marchewką na czarnej soczewicy lub ulubionej kaszy - w tym daniu świetnie sprawdzi się pęczak, kasza gryczana lub bulgur.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)