Zbliża się lato, a wraz z nim ochota na dania coraz bardziej lekkie - pełne ziół i świeżych, jędrnych warzyw. To właśnie tego rodzaju danie - z oregano, estragonem i tymiankiem z ogrodu mamy. Z młodą marchewką, której słodycz została dodatkowa wydobyta przez miód. Z chudą, pieczoną piersią kurczaka. Coś pysznego i to bez żadnych wyrzutów sumienia :)
Pieczona pierś kurczaka w ziołach + młoda, miodowa marchewka
SKŁADNIKI:
(3 porcje)
kurczak:
- 1 podwójna pierś kurczaka bez skóry (ok. 0,5 kg)
- kilka gałązek oregano (lub suszone oregano)
- kilka gałązek estragonu (lub suszony estragon)
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- czosnek granulowany
- słodka papryka w proszku
- 3 łyżki oliwy
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1 średnia cukinia
- kilka pieczarek
- pęczek młodej marchewki
- łyżeczka masła
- łyżeczka oliwy
- 1,5 łyżki jasnego miodu
- kilka gałązek tymianku
- pół szklanki czarnej soczewicy (lub ulubionej kaszy)
PRZYGOTOWANIE:
1. Pierś kurczaka oczyścić, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, papryką. Zostawić w lodówce na co najmniej pół h.
2. Cukinię pokroić w grube frytki, pieczarki na połówki lub ćwiartki. Obrać szalotkę i przekroić na ćwiarki, przygotować ząbki czosnku (nie obierać). Posiekać zioła - oregano i estragon.
3. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C (grzanie góra-dół)
4. Łyżkę oliwy wlać do naczynia żaroodpornego i rozsmarować. Ułożyć mięso, polać drugą łyżką oliwy i pokryć ziołami. Ułożyć cukinię, pieczarki, szalotkę i ząbki czosnku i oprószyć solą i lekko polać oliwą. Wstawić do piekarnika na ok. 40-45 minut. W trakcie pieczenia 2-3 razy przemieszać warzywa, żeby równomiernie się upiekły i obtoczyły w oliwie z dna formy. Całość będzie gotowa gdy kurczak będzie przyrumieniony a warzywa miękkie.
5. Na jakieś 20 minut przed końcem pieczenia przygotować marchewkę: zagotować wodę, marchewkę umyć i przekroić wzdłuż na pół i wrzucić do gotującej się wody na 5 minut, po czym przełożyć do miski z zimną wodą.
6. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, miodem i gałązkami tymianku. Wrzucić marchewkę na patelnię i chwilę smażyć, obracając - 2-3 minuty powinny wystarczyć, by złapała smak miodu z tymiankiem.
7. Gotowego kurczaka pokroić w plastry i podawać z upieczonymi warzywami i miodową marchewką na czarnej soczewicy lub ulubionej kaszy - w tym daniu świetnie sprawdzi się pęczak, kasza gryczana lub bulgur.
2. Cukinię pokroić w grube frytki, pieczarki na połówki lub ćwiartki. Obrać szalotkę i przekroić na ćwiarki, przygotować ząbki czosnku (nie obierać). Posiekać zioła - oregano i estragon.
3. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C (grzanie góra-dół)
4. Łyżkę oliwy wlać do naczynia żaroodpornego i rozsmarować. Ułożyć mięso, polać drugą łyżką oliwy i pokryć ziołami. Ułożyć cukinię, pieczarki, szalotkę i ząbki czosnku i oprószyć solą i lekko polać oliwą. Wstawić do piekarnika na ok. 40-45 minut. W trakcie pieczenia 2-3 razy przemieszać warzywa, żeby równomiernie się upiekły i obtoczyły w oliwie z dna formy. Całość będzie gotowa gdy kurczak będzie przyrumieniony a warzywa miękkie.
5. Na jakieś 20 minut przed końcem pieczenia przygotować marchewkę: zagotować wodę, marchewkę umyć i przekroić wzdłuż na pół i wrzucić do gotującej się wody na 5 minut, po czym przełożyć do miski z zimną wodą.
6. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, miodem i gałązkami tymianku. Wrzucić marchewkę na patelnię i chwilę smażyć, obracając - 2-3 minuty powinny wystarczyć, by złapała smak miodu z tymiankiem.
7. Gotowego kurczaka pokroić w plastry i podawać z upieczonymi warzywami i miodową marchewką na czarnej soczewicy lub ulubionej kaszy - w tym daniu świetnie sprawdzi się pęczak, kasza gryczana lub bulgur.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)