Jeśli nie zdążyliście w tym roku przyciąć szczypiorku na czas to nic nie szkodzi - jego kwiaty też można jeść. Wsypcie je do sałatek, a będą nie tylko fajnym akcentem kolorystycznym, ale też smakowym. A takie kolorowe sałatki aż chce się jeść :)
Sałatka z kaszą jęczmienną, kurczakiem i kwiatami szczypiorku
SKŁADNIKI
(2 porcje):
- pół szklanki kaszy jęczmiennej drobnej
- sól, pieprz
- pół awokado
- 2 małe pomidory
- kilkanaście zielonych oliwek
- dwie gałązki świeżego oregano lub natki pietruszki
- 1,5 łyżki oleju lnianego
- kilka rzodkiewek
- pierś z kurczaka - upieczona lub usmażona
- kiełki (np. rzodkiewki lub alfa alfa)
- kilka kwiatów szczypiorku
- opcjonalnie: kilka kropel soku z limonki lub cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę ugotować do miękkości (ok. 20 min.), przelać wodą, przełożyć do miski i wystudzić.
2. Pokroić rzodkiewki i oliwki, posiekać oregano (lub natkę) i dodać do kaszy. Dodać sól, pieprz, olej lniany, wymieszać i rozłożyć na talerzach.
3. Na wierzchu rozłożyć pokrojonego pomidora, awokado i kurczaka. Ułożyć kiełki, posypać pociętymi łodyżkami kwiatów szczypiorku i samymi kwiatami.
4. Na koniec całość lekko oprószyć solą, pokropić olejem lnianym i kilkoma kroplami soku z limonki lub cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)