Czekolada, wyczuwalne nasionka w kremowej konsystencji, truskawki o niespodziewanym, tymiankowym posmaku i miodowe orzechy... Ten deser był tak dobry, że dzielę się z Wami przepisem z wielką radością. W końcu dobrymi rzeczami trzeba się dzielić :)
Czekoladowy pudding chia z tymiankowymi truskawkami i orzechami w miodzie
SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)
pudding:
- 3/4 szklanki mleka sojowego (ewentualnie świeżego krowiego mleka 2%)
- 40 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao przynajmniej 70%)
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 2 łyżki nasion chia
- ok. 50 g truskawek
- listki z kilku gałązek tymianku
- łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki jasnego miodu
- kilka pekanów
- kilka migdałów
PRZYGOTOWANIE:
1. Do rondelka wlać mleko, dodać ksylitol i połamaną czekoladę. Na małym ogniu podgrzewać, stale mieszając, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia.
2. Do zimnego mleka z czekoladą dodać nasiona chia, wymieszać przy pomocy trzepaczki i przelać masę do niedużych, szklanych kokilek. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
3. Truskawki pokroić i wymieszać z ksylitolem i listkami tymianku.
4. W małym rondelku rozgrzać olej rzepakowy z miodem. W powstałym syropie obtoczyć orzechy, po czym je wystudzić.
5. Przed podaniem na puddingu ułożyć truskawki, a na wierzchu orzechy. Deser gotowy :)
Cudowne deserki !
OdpowiedzUsuńwygląda bosko! ja chia dopiero odkrywam więc kto wie czy ten deser nie będzie następny :)
OdpowiedzUsuń