Można podać ją z sałatą lub kiełkami, ogórkiem kiszonym lub konserwowym i sosem musztardowym - z czym tylko macie ochotę.
Tarta z kurczakiem w boczku
SKŁADNIKI:
(na formę 21-24 cm)
- dwa płaty mrożonego ciasta francuskiego (użyłam ciasta Frosty)
- 150 g plastrów wędzonego boczku
- 350-400 g piersi z kurczaka
- pół pęczka natki pietruszki
- 120 ml śmietany 18 %
- 120 g sera żółtego (edamski, gouda)
- 2 duże jajka
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku
do podania: - sałata lub kiełki
- musztarda
- ogórki konserwowe
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto francuskie rozmrozić.
2. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na nieduże, wąskie kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką i każdy z kawałków zawinąć w połowę plasterka boczku.
3. Smażyć na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką - tłuszcz z boczku się szybko wytopi, więc nie ma potrzeby dodawania oliwy lub masła. Roladki obracać w trakcie smażenia, by równomiernie się przyrumieniły. Pod zdjęciu z patelni osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować. Wyłożyć nim formę do tarty (21 - 24 cm) i ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół).
5. Starty na grubych oczkach ser wymieszać z jajkami i śmietaną. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić delikatnie solą i pieprzem i wymieszać. Masę wylać na ciasto, wyrównać i poukładać usmażone roladki.
6. Piec ok. 35 min. - aż brzegi ciasta lekko się zarumienią.
7. Podawać sałatą (ulubioną sałatką), kiełkami, ogórkami i / lub z sosem musztardowym/musztardą.
Wygląda absolutnie pysznie!
OdpowiedzUsuńKonkretna propozycja, w sam raz na aktualną porę roku - na pewno można się tym najeść.
OdpowiedzUsuńFajne, konkretne jedzonko :)
OdpowiedzUsuńTarty uwielbiam! Twoja wygląda apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńNigdy nie twierdziłam, że tartą nie można się najeść - to tylko kwestia tego, jak dużą się zrobi:-). A Twoja dzisiejsza jest taka bardzo....męska:-), mięsna i sycąca.
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, wygląda pięknie. A po wierzchu posypię rukolą :)
OdpowiedzUsuńRukola będzie świetnie pasować :)
UsuńKasiu, gratuluje pomysłu
OdpowiedzUsuń