Łączę drugie i trzecie i powstaje kolejne, zupełnie niekaloryczne danie. W restauracji pewnie podano by je każdemu, by zachęcić do ponownej wizyty. "Danie dnia" - połączenie dwóch struktur, z których jedna wnika w drugą. Jedna chrupiąca, druga płynna, kremowa, a wewnątrz niej półchrupkie warzywa i jędrne krewetki. Zaczynam jeść i nie mogę przestać... a przecież muszę zostawić coś na jutro do pracy...
Sos może Was zaskoczyć. Jest kremowy, trochę słodki i trochę pikantny (miłośnikom pikanterii mogę polecić dodanie szczypty chili - również świetnie się zgra). Gałka muszkatołowa i cynamon idealnie łączą się ze słodką śmietaną i bardzo pasują do krewetek. Do sosu można też dodać białe wino, dzięki czemu będzie bardziej podobny do tego (klik), ale nie jest to konieczne. Za to łyżeczka masła może zdziałać cuda... :)
Placki ziemniaczane + śmietanowy sos z krewetkami i warzywami
SKŁADNIKI:
(ok. 3 porcje)
-
placki:
- 700 g ziemniaków
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki
- duża szczypta soli
- olej do smażenia
sos: - pół papryki
- mała marchewka
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- 10-12 obranych krewetek tygrysich
- pół szklanki wody
- pół szklanki śmietanki 30 %
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
- łyżeczka masła
- gałka muszkatołowa, cynamon
- natka pietruszki (1/3 pęczka)
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować placki - zetrzeć ziemniaki na drobnej tarce i odlać nadmiar soku, dodać jajko, sól i mąkę. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z obu stron nieduże placki. Po zdjęciu z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika.
2. W rondelku rozgrzać oliwę. Najpierw wrzucić pokrojoną cebulkę, podsmażyć, dodać pokrojony czosnek.
3. Wrzucić pokrojone w paski paprykę i marchewkę. Przemieszać, dodać 1/2 szklanki wody i dusić 10 min. pod przykryciem na średnim ogniu (jeśli za dużo wody odparuje można dolać jeszcze trochę).
4. Zdjąć pokrywkę, wrzucić krewetki i smażyć 4-5 min.
5. Przyprawić solą i pieprzem, dodać dużą szczyptę cynamonu i świeżo startą gałkę muszkatołową. Wlać śmietankę, wymieszać. Jeśli sos jest zbyt rzadki - zostawić jeszcze chwilę na ogniu i zredukować. W razie konieczności doprawić.
6. Zestawić sos z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i łyżeczkę masła, wymieszać i odstawić na chwilę.
2. W rondelku rozgrzać oliwę. Najpierw wrzucić pokrojoną cebulkę, podsmażyć, dodać pokrojony czosnek.
3. Wrzucić pokrojone w paski paprykę i marchewkę. Przemieszać, dodać 1/2 szklanki wody i dusić 10 min. pod przykryciem na średnim ogniu (jeśli za dużo wody odparuje można dolać jeszcze trochę).
4. Zdjąć pokrywkę, wrzucić krewetki i smażyć 4-5 min.
5. Przyprawić solą i pieprzem, dodać dużą szczyptę cynamonu i świeżo startą gałkę muszkatołową. Wlać śmietankę, wymieszać. Jeśli sos jest zbyt rzadki - zostawić jeszcze chwilę na ogniu i zredukować. W razie konieczności doprawić.
6. Zestawić sos z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i łyżeczkę masła, wymieszać i odstawić na chwilę.
7. Podawać z ciepłymi plackami ziemniaczanymi.
Krewetki rulezzz!
OdpowiedzUsuń700 g ziemniaków to waga po obraniu?
OdpowiedzUsuńPrzed obraniem - to dokładnie trzy, dosyć duże ziemniaki. Obierałam bardzo cienko także raczej niewiele mniej trafiło do placków :)
UsuńOdebralo mi mowe!
OdpowiedzUsuńWymarzone danie na dzisiejszy obiad! <3
mniaam.. idealne na pyszny, piątkowy obiad bez mięsa :]
OdpowiedzUsuńDziś będzie serwowane to danie jako kolacja walentynkowa dla mojego męża :) zobaczymy co z tego wyjdzie :))
OdpowiedzUsuń