Powstało eksperymentalne, domowe sushi oraz sajgonki - tradycyjne z mielonym mięsem, marchewką, kiszoną kapustą, makaronem ryżowym z nutą przyprawy "5 smaków". Dużo produktów na te dania już było w kuchennych szafkach i w lodówce i czekało na właściwy moment, więc i budżet nie ucierpiał. Na te dzieła przepisów na blogu nie będzie, ale kilkoma zdjęciami się z Wami podzielę :) Jednak cierpliwym obiecuję, że sushi dla początkujących w wersji spisanego, sprawdzonego przepisu jest w jednym z najbliższych planów na 2013 rok.
Dziś, posiadając mniej czasu, poszłam trochę na skróty i zrobiłam pełen warzyw, lekki, ale pikantny bulion z łososiem, którego przygotowanie zajmuje ok. 20 minut. Powstały także mini gołąbki z łososiem w liściach włoskiej kapusty, które podałam z makaronem soba oraz ciekawą sałatką - również z rybą - o tych daniach kilka słów niebawem :) Zapraszam na szybką zupę...
Orientalny bulion z łososiem, włoską kapustą, makaronem ryżowym i nutą chili
SKŁADNIKI (na 2-3 porcje):
- 1 łyżka oleju
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka
- 5 cm kawałek pora
- 1,5 kostki bulionowej warzywnej, ekologicznej
- 2 liście kapusty włoskiej
- 1 łyżeczka suszonych płatków kolorowej, słodkiej papryki
- 1 mała ostra papryczka (może być marynowana - z zalewy)
- 150 g filetu z łososia bez skóry
- makaron ryżowy nitki (bez gotowania) - ilość dowolna
- szczypior do podania
- *opcjonalnie dla miłośników orientalnych smaków: szczypta przyprawy "5 smaków"
PRZYGOTOWANIE:
1. Pietruszkę i marchew pokroić w ukośne plastry, a następnie w cienkie paski, pora pokroić w krążki.
2. Do małego garnka wlać olej. Wrzucić warzywa. Lekko przesmażyć przez 2-3 minuty.
3. Wszystko zalać 1 l. wrzątku, dodać ekologiczną kostkę bulionową, wrzucić poszatkowane drobno liście kapusty, płatki papryki, pokrojoną w krążki ostrą papryczkę bez pestek, przyprawę 5 smaków i gotować 10 minut.
4. Wrzucić pokrojonego na małe (1,5 cm kawałki) łososia oraz makaron. Wyłączyć gaz, garnek przykryć na 5 minut.
5. Zupę podawać z pokrojonym szczypiorem.
* makaron można zalać wrzątkiem w celu namoczenia już wcześniej i gotowy umieścić w bulionówkach, a następnie zalać gorącą zupą
* zupę najlepiej przygotować w małych ilościach, by zjeść ją "na raz" i nie odgrzewać, ponieważ warzywa mają pozostać chrupiące, a łosoś nie może się rozgotować.
Wspaniałe spotkanie! Pyszny bulion na ślicznych zdjęciach! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa pewno go przyrzadze! Mamy w domku ochote na orientalne smaki a taki bulion jest genialny. Czym moge zastapic przyprawe 5 smakow?
OdpowiedzUsuńnp. odrobiną curry, jednak można postawić tylko na chili, jak w przepisie - i tak będzie wyrazisty:)
UsuńCzysta mama Teresa! pozdrawiam
UsuńUwielbiam wspólne gotowania! ;) Wspaniałe orientalne dania!
OdpowiedzUsuńUwielbiam bulion wege i łososia:) Spróbuję połączyć je razem, dzięki za pomysł:)
OdpowiedzUsuńBędę musiała wypróbować ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale. I te miseczki - są super. Mam filiżanki z takim wzorem i bez powodzenia poszukuję miseczek.
OdpowiedzUsuńSuper kucharki super gospodyni Teresy! gratuluję i pozdrawiam też mamę Bożena
OdpowiedzUsuńPozdrowimy mamę na pewno :)
Usuń