czwartek, 29 listopada 2012

Łosoś w sezamie z owocami

Już kilka razy z sukcesem łączyłyśmy łososia z owocami i efekt za każdym razem nas pozytywnie zaskakiwał. Tak było również i teraz. Tym kolorowym daniem można sobie podarować trochę słońca w zimowy dzień. Lekko cytrusowy łosoś, podany z kiwi, mango i pomarańczą, porzeczkowy i truskawkowy sos - po prostu owocowa moc :) Jako przystawka przed uroczystą kolacją to nietypowa propozycja sprawdzi się idealnie.


SKŁADNIKI :
(na 4 porcje)

  • 500 g świeżego filetu łososia bez skóry (dość gruby, równy, jędrny kawałek)
    marynata:
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru lub miodu
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • oraz:
  • 3 łyżki sezamu jasnego
  • 2 łyżeczki sezamu czarnego do dekoracji
  • olej lub łagodna oliwa
  • kiwi, mango, banan, pomarańcza
  • awokado
  • 4 łyżki czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
  • 10 truskawek (mogą być mrożone)
  • cukier lub łagodny miód, np. lipowy
  • listki kolendry, czarny sezam, zioła do sałatek z jadalnymi kwiatkami - do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
1. Ładny filet bez skóry podzielić na cztery części - na krzyż (można użyć bardziej wypukłej części fileta, krojonego wzdłuż - tej od strony kręgosłupa). Każdą natrzeć świeżo mielonym pieprzem oraz skropić i natrzeć sosem sojowym, umieścić w płaskim, plastikowym pojemniku, zalać sokiem z pomarańczy (wcześniej wymieszanym z cukrem lub miodem), można dodać plastry pomarańczy bez skórki. Zamknięty pojemnik odstawić na noc do lodówki.
2. Przygotować sosy: Porzeczki i truskawki umieścić w dwóch osobnych rondelkach, zalać gorącą wodą, dodać po 1 łyżce cukru (lub miodu), zagotować, lekko zredukować, rozdrobnić blenderem, a następnie przetrzeć przez drobne sitko. Sos truskawkowy można np. doprawić różowym pieprzem.
3. Na talerz wysypać jasny sezam. Łososia (najlepiej wyjąć chwilę wcześniej z lodówki, by uzyskał temp. pokojową), osuszyć dokładnie z marynaty i posmarować ze wszystkich stron olejem, obtoczyć dokładnie w sezamie.
4. Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlać odrobinę oleju. Kawałki łososia smażyć ze wszystkich stron na średnio rozgrzanym ogniu, aby sezam się nie zarumienił. Łosoś ma być opieczony z zewnątrz i lekko surowy w środku (jednak jeśli ktoś nie lubi surowych ryb, może dopiec łososia całkowicie).
5. Gotowe kawałki kroić na pięć części, układać na talerzu, obkładać paskami krojonych na świeżo owoców - pomarańczą, bananem, mango, kiwi oraz awokado. Można użyć też świeżego ananasa czy truskawek. Podawać z owocowymi sosami, czarnym sezamem i listkami kolendry. Można posypać ziołami i kwiatkami sałatkowymi.





































































Przepis bierze udział w konkursie / akcji:

4 komentarze:

  1. Jeszcze nie ma zimy, ale ja już tęsknię za intensywnymi kolorami. To danie jest prześliczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Perfekcyjnie tutaj wszystko wygląda: zdjęcia, podanie, wykonanie! Bajka, gratuluję bloga:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. łaaał, ale super danie!! Żałuję że dopiero teraz zauważyłam ten konkurs, bo uwielbiam łososia, właśnie norweskiego ze suempolu kupuję najczęściej, ale tobie życzę powodzenia i wygranej, bo potrawa prezentuje się meeega

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)