Na dobry początek zmian i imieninową kolację - saltimbocca z dorsza - oczywiście z szałwią (wysuszonymi listkami - z ogrodu naszej mamy, ale świeża będzie smakowała jeszcze lepiej) i brokuły z cukinią, aromatyzowane czosnkiem i białym winem. Pyszne, po prostu doskonale skomponowane smaki i aromaty.
SKŁADNIKI:
(4 porcje)
(inspiracja: Gotuj i chudnij, wyd. Pascal)
- 400-450 g filetu z dorsza (bez skóry) - 4 kawałki filetu
- 4 plasterki szynki prosciutto
- listki szałwii - świeże lub suszone
- oliwa z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- odrobina białego wina (opcjonalnie)
warzywa: - 1 brokuł
- 2 średnie cukinie
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
- 50 ml białego wina
PRZYGOTOWANIE:
Filety z dorsza oprószyć czarnym, świeżo zmielonym pieprzem. Na każdy położyć listek szałwii* i zawinąć ściśle w plasterek szynki parmeńskiej. Patelnię wysmarować oliwą z oliwek i rozgrzać. Smażyć filety z obu stron - aż szynka lekko się zrumieni. Podlać winem i odparować.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w plasterki czosnek i po minucie pozostałe warzywa. Chwilę podsmażyć, podlać białym winem, poczekać aż odparuje i doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Podawać saltimboccę z dorsza razem z warzywami, ozdobić listkami szałwii lub tymianku.
* Tradycyjna saltimbocca to kawałek cielęciny z szałwią i szynką parmeńską, z białym winem. Trudno szałwię zamienić na coś innego, ale tym, którzy nie przepadają za jej specyficznym aromatem i smakiem polecam spróbować to danie z tymiankiem - też będzie pyszne :)
Lubię tak zdrowo jeść :-)
OdpowiedzUsuńSkąd ja to znam :P Jak moja połówka przechodzi na dietę to ja wcinam sałatki z konieczności do momentu gdy nie przekonam jej, że nie jest gruba :D Mogłaby nam serowować takie dania - rybą w szynce z warzywami bym nie pogardził. Zwłaszcza z winem :D
OdpowiedzUsuńRyba podana w bardzo ciekawej formie! Musiało być pysznie :)
OdpowiedzUsuńfajne:) lubię dorsza, choć nietety rzadko udaje mi się kupić ładne, grube, świeże kawałki:(
OdpowiedzUsuńPyszne smaki! Jak to wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuń