Jem ją przez cały dzień, siedząc w swetrze z wyciągniętymi rękawami i nadrabiając liczne zaległe odcinki ulubionych seriali. Taki jesienny dzień - tylko raz w roku :)
SKŁADNIKI:
(ok. 8 porcji)
- 1,5 - 1,7 kg dynia hokkaido
- łyżeczka dobrej przyprawy curry
- łyżeczka garam masala (lub łyżeczka kuminu i trochę pieprzu)
- 3 łyżki oliwy
- 1 cm startego imbiru
- szczypta chilli, szczypta sproszkowanego imbiru
- ewentualnie sól i pieprz do doprawienia
- pestki dyni / grzanki - do podania
- 0,8 - 1 kg porcja włoszczyzny (dwie średnie marchewki, mały por, duża pietruszka, kawałek selera)
- ok. 2-2,5 l wody
- ziele angielskie, liść laurowy
- łyżka soli, ziarenka pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
W tym samym czasie ugotować bulion i upiec dynię:
Dynię umyć i pokroić na ćwiartki - usunąć pestki (można je później upiec w piekarniku i również zjeść :)). Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni (grzanie góra-dół). Oliwę wymieszać z curry i garam masalą i posmarować mieszanką. Wstawić do piekarnika na ok. 50-60 minut, aż będzie miękka.
Warzywa na bulion pokroić (niekoniecznie drobno) i zalać wodą. Dodać 4-5 kuleczek ziela angielskiego i dwa listki laurowe, łyżkę soli i kilka kuleczek pieprzu czarnego oraz łyżkę oleju rzepakowego. Gotować na wolnym ogniu ok. 50 min. Po tym czasie wyłowić ziele, pieprz i liście laurowe.
Upieczoną dynię obrać ze skórki i dodać do bulionu (wszystkie warzywa zachować), dodać starty imbir i zagotować całość. Zmiksować na gładki krem - doprawić chilli, imbirem i ewentualnie solą i pieprzem.
Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokropić olejem dyniowym lub oliwą smakową.
Jaki kolor! Za ten kolor właśnie najbardziej lubię dyniowe zupy :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię :) Wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńRozgrzewająca, w sam raz na jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńPycha! Piękny ma kolor!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę dyniową :)
OdpowiedzUsuń