Najlepsze do jej przygotowania ryby po grecku są te o białym, zwartym mięsie - dorsz, morszczuk, mintaj nadadzą się idealnie. Najczęściej korzystamy z mrożonych kostek - nie mają dużo lodowej glazury, wystarczy je tylko lekko rozmrozić (zostawić w temp. pokojowej przez kilkadziesiąt minut), a podczas smażenia zachowają swój kształt i nie będą się rozpadały - a ich kształt ułatwi później układanie warstw.
SKŁADNIKI:
(5-6 porcji)
- 600 g filetu z morszczuka (może być także dorsz, mintaj) - ryby mogą być mrożone w kostkach / ta porcja przygotowana została z morszczukiem Frosta
do panierowania i smażenia: - sól, pieprz
- mąka
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej rzepakowy
warzywa: - 4 duże marchewki
- 2 pietruszki
- pół średniego selera
- kawałek pora
- 1 cebula (duża)
- 2 łyżki oleju
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz, cukier do smaku
- koncentrat pomidorowy (ok. 100 g)
- ketchup pikantny
- natka pietruszki - do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokroić drobno.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić warzywa, dolać pół szklanki wody, ziele angielskie i listki laurowe i przykryć. Dusić do miękkości - w razie konieczności podlewać wodą.
3. W tym czasie lekko rozmrożone kostki oprószyć pieprzem i solą. Na drugiej patelni rozgrzać sporo oleju, a rybę obtoczyć w mące, rozmąconym z odrobiną soli jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złocisty kolor, po zdjęciu z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu.
4. Z miękkich warzyw wyłowić ziele i listki, dodać koncentrat pomidorowy i 2-3 łyżki pikantnego ketchupu pomidorowego (możliwie najlepszej jakości), przyprawić solą, pieprzem i 1-2 łyżeczkami cukru.
5. Układać rybę warstwami, przekładając ją warzywami. Na wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki.
Apetycznie podana!
OdpowiedzUsuńmhmmmm zaczyna się robić świątecznie:)
OdpowiedzUsuńNabrałam apetytu na taką rybkę... cudna!
OdpowiedzUsuń