sobota, 16 lipca 2011

Lekka sałatka z gruszką i gorgonzolą

Wszyscy na wakacjach? Ja jeszcze mam tylko weekendową namiastkę - czytanie na bulwarze nad Wisłą (jak skończę napiszę Wam o książce, która mnie porwała), mrożona kawa w ulubionej kawiarni i myśli i uczucia za duże, by pomieściły się w jednej głowie i jednym sercu. Czy to minie? Wiatr tego nie wywieje, upał tego nie wypali. Po prostu wiele się zmienia i jakoś trzeba to przetrwać. Nic tak dobrze nie robi na poplątane myśli i skołatane uczucia jak coś pysznego...

Ostry, pleśniowy ser i słodka soczysta gruszka lubią się... i to bardzo. Zapiekane, przekładane, wymieszane - w wielu różnych odsłonach. Można takie połączenie pokochać od pierwszego kęsu, ale można też znienawidzić. Całe szczęście - w moim najbliższym otoczeniu nie ma nikogo, kto kręciłby nosem na taką sałatkę, dlatego robię ją często, stosując zamiennie gorgonzolę z lazurem z niebieską pleśnią. Można ją zrobić na młodych listkach szpinaku, albo na miksie sałat z roszponką. A do porcji M. dorzuciłabym garść czarnych oliwek, które uwielbia.
Na ciepłe dni i uśmiech na twarzy - idealna!

SKŁADNIKI 
(2 porcje) 
  • cztery garście liści szpinaku lub mieszanki sałat
  • 150 g gorgonzoli (lub sera lazur)
  • 2 gruszki 
  • garść orzechów (włoskich lub pekanów)
dressing
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżki soku z cytryny
  • łyżka wody
PRZYGOTOWANIE:
Na każdym talerzu ułożyć po dwie garści listków szpinaku (lub listków różnych sałat - raddichio, karbowanej, roszponki). Gruszkę pokroić na półplasterki i ułożyć na sałacie. Dodać pokrojony w kostkę ser i posypać orzechami. Wszystkie składniki na dressing wymieszać i polewać gotowe porcje.
Tej sałatki zazwyczaj nie przyprawiam - nawet solą i pieprzem - słodko-kwaskowy dressing jest wystarczającą "przyprawą" :)
Sałatkę podawać od razu - bez dodatków albo z grzankami z masłem.


9 komentarzy:

  1. uwielbiam sałatki,a połączenie gruszek, sera pleśniowego i orzechów jest doskonałe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gruszkę, gorgonzolę i orzechy:D Strzał w dziesiątkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatkowa piękność :] I to co Tygryski lubią najbardziej - dobry pleśniowy ser. Pięć z plusem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne polaczenie smakow: gorgonzola, gruszka i orzechy wloskie. Klasyka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pleśniowa gorgonzola i słodka gruszka, oj lubią się lubią, ale jeszcze bardziej ja je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Naprawdę świetna sałatka! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gorgonzola ( jeden z moich ulubionych serów) i gruszka - to może być intrygująco ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To połączenie jest mega trafione i wzbudza mój niekłamany zachwyt :) Dobrze,że mam wszystkie składniki, to i ja będę mogła zaszaleć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. potwierdzam super sałatka , można zamiast gorgonzoli dać ser pleśniowy

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)