Ostry, pleśniowy ser i słodka soczysta gruszka lubią się... i to bardzo. Zapiekane, przekładane, wymieszane - w wielu różnych odsłonach. Można takie połączenie pokochać od pierwszego kęsu, ale można też znienawidzić. Całe szczęście - w moim najbliższym otoczeniu nie ma nikogo, kto kręciłby nosem na taką sałatkę, dlatego robię ją często, stosując zamiennie gorgonzolę z lazurem z niebieską pleśnią. Można ją zrobić na młodych listkach szpinaku, albo na miksie sałat z roszponką. A do porcji M. dorzuciłabym garść czarnych oliwek, które uwielbia.
Na ciepłe dni i uśmiech na twarzy - idealna!
- cztery garście liści szpinaku lub mieszanki sałat
- 150 g gorgonzoli (lub sera lazur)
- 2 gruszki
- garść orzechów (włoskich lub pekanów)
dressing
- łyżka płynnego miodu
- łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżki soku z cytryny
- łyżka wody
PRZYGOTOWANIE:
Na każdym talerzu ułożyć po dwie garści listków szpinaku (lub listków różnych sałat - raddichio, karbowanej, roszponki). Gruszkę pokroić na półplasterki i ułożyć na sałacie. Dodać pokrojony w kostkę ser i posypać orzechami. Wszystkie składniki na dressing wymieszać i polewać gotowe porcje.
Tej sałatki zazwyczaj nie przyprawiam - nawet solą i pieprzem - słodko-kwaskowy dressing jest wystarczającą "przyprawą" :)
Sałatkę podawać od razu - bez dodatków albo z grzankami z masłem.
Na każdym talerzu ułożyć po dwie garści listków szpinaku (lub listków różnych sałat - raddichio, karbowanej, roszponki). Gruszkę pokroić na półplasterki i ułożyć na sałacie. Dodać pokrojony w kostkę ser i posypać orzechami. Wszystkie składniki na dressing wymieszać i polewać gotowe porcje.
Tej sałatki zazwyczaj nie przyprawiam - nawet solą i pieprzem - słodko-kwaskowy dressing jest wystarczającą "przyprawą" :)
Sałatkę podawać od razu - bez dodatków albo z grzankami z masłem.
uwielbiam sałatki,a połączenie gruszek, sera pleśniowego i orzechów jest doskonałe!
OdpowiedzUsuńUwielbiam gruszkę, gorgonzolę i orzechy:D Strzał w dziesiątkę:)
OdpowiedzUsuńSałatkowa piękność :] I to co Tygryski lubią najbardziej - dobry pleśniowy ser. Pięć z plusem!
OdpowiedzUsuńIdealne polaczenie smakow: gorgonzola, gruszka i orzechy wloskie. Klasyka!
OdpowiedzUsuńPleśniowa gorgonzola i słodka gruszka, oj lubią się lubią, ale jeszcze bardziej ja je lubię :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę świetna sałatka! :)
OdpowiedzUsuńGorgonzola ( jeden z moich ulubionych serów) i gruszka - to może być intrygująco ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńTo połączenie jest mega trafione i wzbudza mój niekłamany zachwyt :) Dobrze,że mam wszystkie składniki, to i ja będę mogła zaszaleć :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam super sałatka , można zamiast gorgonzoli dać ser pleśniowy
OdpowiedzUsuń