piątek, 22 kwietnia 2011

Spaghetti z karmelizowaną cebulą, grillowanym boczkiem i tymiankiem...

... oraz kilka słów o pewnej apetycznej książce:)
Dzisiejszy makaron powstał nieprzypadkowo. Inspirację znalazłam kilka dni temu na blogu Na drugim końcu liny i od tej pory miałam na niego wielką ochotę. W czasie przedświątecznych, gorących przygotowań to był przepis idealny - szybki i sycący, a co najważniejsze, na stałe zapisuje się w naszym menu.
Ale jest jeszcze jeden powód: jakiś czas temu mój przepis na Orientalny makaron z dyniowym puree i boczkiem wygrał w konkursie organizowanym przez Makaron Rządzi Zdrowo na fanpage'u na Facebooku. Nagrodą była publikacja wygranego przepisu w książce Makaron My Story Pawła Lorocha, która miała zbierać najciekawsze przepisy od... znanych aktorów, dziennikarzy, sportowców. I ja znalazłam się pośród nich... dziwne uczucie :)
Wydrukowana książka niedawno została do mnie przysłana i dopiero wówczas się zdziwiłam :) Można w niej znaleźć m.in. Makaron w sosie szpinakowym z orzechami pinii autorstwa Kayah, Ruskie canelloni Pawła Lorocha, Spaghetti morskie na ostro Doroty Miśkiewicz czy Wykwintną sałatkę z karczochami Magdaleny Różczki. Każdy poleca coś innego, smaki są dosyć zróżnicowane.
Mnie szczególnie zainteresowały przepisy na: Spaghetti ze śmietaną cytrynową i krewetkami Kamilli Baar, Świderki z wiśniową polędwiczką Zygmunta Chajzera, Pasta z warzywami i fetą Pauliny Holtz czy też Makaron z zieloną herbatą i wołowiną teriyaki Mariusza Fyrstenberga. Samo czytanie nazw tych  dań wywołuje ślinotok.. dlatego oszczędzę Wam zdjęć... niech zadziała wyobraźnia;)
W książce jest także słowo wstępne o historii - bardzo ciekawe kalendarium, notka o rodzajach makaronu, jak samemu zabrać się za robienie makaronu w domu, czy też jak poznać dobry makaron... co wydało się szczególnie interesujące ;) Pozostaje tylko przeczytać, zainspirować się i ugotować własny makaron :) Cytując autora: "Wierzę, że makaron może i powinien być prawdziwą gwiazdą naszych menu (...) Warto otoczyć go dobrym towarzystwem, szlachetnymi dodatkami i dobrym humorem, by wkrótce stwierdzić, że Makaron rządzi zdrowo!" :)
Niebawem, bo już w maju na Palecie Smaku zorganizujemy konkurs, w którym m.in. będzie można wygrać właśnie egzemplarz tej książki. Zaglądajcie, serdecznie zapraszam !


 SKŁADNIKI (na 2 porcje):
  • 300 g makaronu np bucatini
  • 4 cebule białe (ok. 300 g)
  • 60 g chudego boczku w plastrach
  • 3 łyżki oleju Wielkopolskiego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól morska z młynka
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka listków tymianku
  • parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić na ćwiartki. Wrzucić na patelnię z olejem, wlać ocet balsamiczny i dusić na małym ogniu, ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać cukier, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente. Boczek (wędzony lub parzony) pokroić na paski i zgrillować z obu stron na karbowanej części grilla/patelni. Odcedzony makaron wrzucić na patelnię z cebulą. Dodać sos sojowy, tymianek i wymieszać. Makaron rozłożyć na talerzach, dodać boczek, posypać solą i pieprzem. Dodać starty na grube wiórki parmezan (na zdjęciu zapomniałam:-)). Boczek można zastąpić wędzoną szynką i zwiększyć proporcje.









5 komentarzy:

  1. Kiedy slysze "karmelizowana cebula", serce zaczyna mi bic szybciej :) Spaghetti wyglada pysznie, jestem pewna, ze smakuje tez wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję wygranej w konkursie i wydrukowania! Wygląda na prawdę imponująco i to w takim towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)