czwartek, 7 kwietnia 2011

Sałatka z zawijanymi w szynkę awokado, jajkiem i ziemniakiem

Mocny wiatr hula za oknem. Szaro, buro, zimno.
Gdzie ta wiosna?
Jak to gdzie?
Na talerzu! :)
Dziś szybka sałatka. Takie zawijaski to również forma finger food - można je podać na tacy, jako samodzielne przekąski bez sałaty i lekko skropić cytryną - na pewno dobrze się sprawdzą.
Zbliżają się Święta Wielkanocne i to danie może trochę ożywić menu - ma w sobie tradycyjne, świąteczne przysmaki, takie jak jajka i szynkę, a jednocześnie jest lekkie i kolorowe, czyli takie jak lubimy najbardziej. W najbliższym czasie zaserwujemy Wam jeszcze kilka innych świątecznych przekąsek :)

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
  • 100 g wędzonej szynki, np westfalskiej
  • 1 średni ziemniak ugotowany w mundurku
  • 1/2 awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kawałek ogórka zielonego (ok 7 cm)
  • 4 garści sałaty (np mix lodowej i rzymskiej)
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 1/2 małej czerwonej cebulki
  • kiełki i rzeżucha
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek, np czosnkowa
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Awokado pokroić na paski, skropić cytryną, owijać w szynkę. Tak samo ćwiartki jajka i plasterki obranego ziemniaka. Sałatę poszatkować lub porwać, rozdzielić na talerze, dodać plastry ogórka, pokrojoną paprykę oraz cebulę. Umieścić "zawiniątka" z awokado, jajkiem i ziemniakiem. Dodać rzeżuchę i kiełki, jeśli nimi dysponujecie :) Skropić cytryną i oliwą, oprószyć pieprzem. Można posypać solą.


4 komentarze:

  1. Apetyczna :) Myślę, że ją wkrótce wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda, a ja ostatnio mam fazę, właśnie na takie wiosenne, kolorowe i pyszne sałatki. Do wypróbowania :)
    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, dzisiaj ją zrobię, bo wygląda obłędnie :)
    pozdrawiam
    http://ania-kulinarnie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)