sobota, 23 kwietnia 2011

Mazurek kajmakowy i babka piaskowa pomarańczowa

Zabierając się do pieczenia tortów, mazurków lub ciastek, należy wszystkie dodatki przysposobić sobie już w wilję dnia, bo robota ta zabiera sporo czasu i wymaga wielkiej staranności. Po ostatecznem zaś przygotowaniu, torty i ciasta powinno się zaraz wstawić do pieca, gdyż przez dłuższe stanie piana z którą po większej części bywają przyrządzane - opadnie i zwodnieje. W tym celu piec powinien być w miarę napalony, a nie za gorący, ani za zimny. Tortownice i blachy do tortów i ciast zawierających mąkę, należy wysmarować niesłonem masłem i wysypać mąką i bułką, do innych rozgrzawszy pociągnąć lekko białym woskiem i wyłożyć opłatkami. Po upieczeniu i wystygnięciu trzeba je zdjąć z blachy, aby nie odwilgły.  
Maria Ochorowicz-Monatowa
W starych, polskich książkach kucharskich kryje się wiedza tajemna. Wszyscy, którzy kiedyś próbowali cokolwiek z nich ugotować wiedzą o czym piszę. Mazurki z wykorzystaniem 30 białek, albo torty z kilkoma funtami masła... kto teraz jest jeszcze w stanie upiec takie cuda we własnej kuchni? Samo rozbijanie 30 jajek zapewne wymagało wprawy, dlatego jednak poczekam z takimi wypiekami do przyszłego roku :)
Dzisiaj dwa wielkanocne ciasta - piaskowa babka pomarańczowa i mazurek kajmakowy. Szybkie (jeśli macie robota kuchennego;)) i absolutnie przepyszne. M. zabrał je do siebie do domu, w niedzielę spodziewam się pozytywnej relacji :)

Babka piaskowa pomarańczowa
[źródło: Ewa Aszkiewicz, Kuchnia polska]


SKŁADNIKI: 
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 2 łyżki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego!)
  • plus:
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania
  • polewa:
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżka wrzącej wody
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE:
Utrzeć masło z cukrem - najlepiej robotem elektrycznym. Dodać żółtka, cały czas ucierając i sok pomarańczowy. Na jednolitą masę wsypać przez sito obie mąki i proszek do pieczenia. Składniki ciasta ucieramy kilka minut, pod koniec dodać skórkę otartą z pomarańczy.
Ubić pianę z białek (dodać odrobinę soli i łyżeczkę cukru). Delikatnie wmieszać ją w pozostałe ciasto.
Wysmarować formę masłem, posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, delikatnie wyrównać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (grzanie od dołu). Wstawić formę z ciastem, piec ok. 50 minut. Po wyjęciu przestudzić i wyjąć z formy.
Przygotować lukier: rozprowadzić cukier puder w łyżce wrzącej wody. Polać babkę, udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.







































Mazurek kajmakowy na mocno waniliowym spodzie
[przepis na spód: Moje Wypieki]


SKŁADNIKI: 
    spód:
  • 120 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie: łyżka zimnej wody
  • wierzch:
  • masa kajmakowa: ugotowane mleko zagęszczone (ok. 250 g)
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • 3-4 łyżki mleka
  • garść pokruszonych orzechów
  • garść płatków migdałów
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na spód połączyć ze sobą - ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego - jeśli składniki słabo się łączą można dodać łyżkę lub dwie wody. Ciasto powinno być gładkie. Rozwałkować na prostokąt (ok. 15 x 25 cm), lekko "podnosząc" brzegi. Piec przez w temp 160 stopni (grzanie góra/dół), przez ok. 30 min, do zarumienienia. 
Po wyjęciu przestudzić, posmarować grubą warstwą masy kajmakowej, wyrównać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, cukier i mleko. Wymieszać, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ozdobić mazurek polewą czekoladową, posypać orzechami i migdałami. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 



































Drodzy Czytelnicy!
z całego serca (właściwie to z dwóch serc:))
życzymy Wam spokojnych, wesołych i oczywiście przepysznych Świąt!

Kasia&Izka

9 komentarzy:

  1. Cudowna babka. I mazurek tez. Taki z kajmakiem to moj ulubiony :) Sama bym nie wiedziala czym sie czestowac :))

    Spokojnych i radosnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda! Mniam! Wesołych Świąt!
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  3. Majko - mój też :) Również życzę Ci spokojnych Świąt :)

    Niebieska Pistacjo dziękuję:) Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Izko, radości, szczęścia, rodzinnej atmosfery i samych dobrych chwil w te świąteczne dni dla Ciebie i najbliżsżych.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna babka, ach ten lukier! choc mazurkiem też bym nie pogardziła;)

    Wesołych Świąt, dużo radości!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zarówno babeczka jak i mazurek wyglądają cudnie i smacznie. Radosnych Świąt Dziewczyny!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne wypieki! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekne wypieki! Z checia bym przygarnela po kawaleczku ;)

    Pozdrawiam serdezcnie! I wspanialych Swiat zycze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uroczy fragment o przysposabianiu się do pieczenia ;) Babka niczego sobie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)