Zupa dyniowa to jeden z takich jesiennych hitów, których trudno sobie odmówić. W tej wersji wzbogaciłam ją o przepyszne krewetki, sprawiając, że jeszcze lepiej posila i stawia na nogi :) Przecież to jest w posiłku najważniejsze ;) Gorąco polecam!
Kremowa zupa dyniowa z krewetkami
SKŁADNIKI:
- 1 dynia - ok. 3-3,5 kg (u mnie dynia niebieska)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2,5-3 l. bulionu warzywnego lub wody
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki kolendry mielonej
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki ostrej papryki chilli
- 1 łyżeczka curry
- sól do smaku
- krewetki tygrysie (po 3 na porcję zupy)
- olej
- cytryna
- 1-2 ząbki czosnku
- listki świeżej kolendry
- 200 ml mleczka kokosowego
dodatkowo do podania: - kwaśna śmietana
- listki kolendry
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pokrojoną w kawałki dynię (można piec ze skórą, którą po upieczeniu i przestudzeniu można usunąć) Posmarować ją oliwą i piec około 30-40 minut.
2. Krewetki umyć, usunąć jelitka i zamarynować w oleju z odrobiną soku z cytryny, pokrojonymi ząbkami czosnku i kolendrą.
3. Upieczoną dynię przełożyć do garnka (pojemność 5 l) i zalać bulionem warzywnym lub wodą. po chwili dodać przyprawy: kumin, kolendrę mieloną, imbir, chilli i curry. Gotować ok. 15 minut i zmiksować - najlepiej w blenderze kielichowym - dzięki temu zupa będzie idealnie gładka. Dodać mleczko kokosowe i przyprawić zupę solą.
4. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką i usmażyć zamarynowane wcześniej krewetki - bez dodatkowego tłuszczu - po ok. 1-2 minuty z obu stron, posolić.
5. Zupę podawać ze śmietanką i kolendrą, obok serwując krewetkowe szaszłyczki.
Wpis dodaję do konkursu #Ambition na danie "z dbałością" :)
3. Upieczoną dynię przełożyć do garnka (pojemność 5 l) i zalać bulionem warzywnym lub wodą. po chwili dodać przyprawy: kumin, kolendrę mieloną, imbir, chilli i curry. Gotować ok. 15 minut i zmiksować - najlepiej w blenderze kielichowym - dzięki temu zupa będzie idealnie gładka. Dodać mleczko kokosowe i przyprawić zupę solą.
4. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką i usmażyć zamarynowane wcześniej krewetki - bez dodatkowego tłuszczu - po ok. 1-2 minuty z obu stron, posolić.
5. Zupę podawać ze śmietanką i kolendrą, obok serwując krewetkowe szaszłyczki.
Wpis dodaję do konkursu #Ambition na danie "z dbałością" :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)