czwartek, 17 listopada 2016

Pieczeń z polędwicy wołowej w bekonie, z wiśniówką, kaszą gryczaną i kompozycją jesiennych warzyw i grzybów

Wyjątkowe okazje należy celebrować wyjątkowymi produktami i daniami... Polędwica wołowa to mięso, które jest idealne na specjalne okazje i produkt, który trzeba przygotowywać z odpowiednią dbałością... Z właściwie dobranymi dodatkami może stworzyć kompozycję, która długo pozostaje w pamięci. I choć w tego typu danie trzeba włożyć sporo pracy, to jednak zdarzają się przecież chwile, gdy chcemy sprawić komuś bliskiemu pyszną niespodziankę... I przy kieliszku dobrego wina świętować i smakować :)



Zaserwowałam dwie wersje tego dania - pierwszą dla miłośnika bekonu, topinambura, smardzów i mięsa w stopniu wypieczenia medium rare / medium i wersję drugą - z rajskim jabłuszkiem i mięsem medium well - obie są oszałamiająco pyszne... i obie polecam na wyjątkowe okazje...


Pieczeń z polędwicy wołowej w bekonie, z wiśniówką, kaszą gryczaną i kompozycją jesiennych warzyw i grzybów

SKŁADNIKI: 
(na 2 osoby)
  • 4-6 plastrów wędzonego bekonu
  • 400 g polędwicy wołowej (5-6 cm średnicy)
  • grubo mielony pieprz, sól
  • 100 g kaszy gryczanej prażonej
  • 2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę słoniny
  • 2 małe cebulki
  • zimne masło, olej
  • 150 ml wiśniówki
  • 1 marchew
  • 4 małe buraczki
  • kilka cebulek czosnkowych (lub szalotek)
  • kilka listków jarmużu
  • kilka małych podgrzybków
  • 2 bulwy topinambura
  • świeży tymianek - do dekoracji
  • kilka suszonych smardzy - opcjonalnie*
  • 2 rajskie jabłuszka + miód - opcjonalnie**

PRZYGOTOWANIE: 
1. Mięso oprószyć pieprzem i solą, owinąć plastrami bekonu i odstawić na pół godziny.
2. W tym czasie przygotować dodatki: Buraczki umyć i w całości ugotować na miękko, po czym obrać i pokroić w grubą kostkę.
3. Marchewkę obrać i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, po czym pokroić w ukośne słupki.
4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni C. Mięso obsmażyć na odrobinie rozgrzanego oleju ze wszystkich stron, podlać wiśniówką i odparować przez 3-4 minuty. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na 20-30 minut (długość pieczenia zależy od preferowanego stopnia wypieczenia mięsa).
5. Na patelni z nieprzywierającą powłoką podsmażyć słoninę i pokrojoną w kostkę cebulkę. Wsypać suchą kaszę i zalać wodą - tak, by przykryła kaszę. Gotować pod przykryciem kilkanaście minut, aż kasza będzie miękka, ale nadal sypka (w razie konieczności dolać trochę wody), po czym kaszę doprawić solą i wymieszać z łyżeczką zimnego masła.
6. Kawałki buraczków i marchewki podsmażyć na oleju z masłem i posolić (najlepiej osobno, by buraczki nie zafarbowały marchewki).
7. Podgrzybki podsmażyć z cebulkami na oleju z masłem, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
8. Listki jarmużu przez ok. 10 sekund zblanszować w gorącej wodzie.
9. Topinambur obrać, pokroić w cienkie plasterki, osuszyć i usmażyć w rondelku z olejem na złociste, chrupiące chipsy.
10. Mięso wyjąć z piekarnika i na 2-3 minuty odstawić, by odpoczęło. Po tym czasie można je pokroić.
11. Danie ułożyć na talerzu i serwować ;)

* Jeśli chcecie użyć do tego dania smardzów - a przyznam szczerze, że baaardzo dobrze się tutaj się komponują - to należy je namoczyć na noc w odrobinie gorącej wody (można tę wodę później użyć przy przygotowaniu kaszy). Namoczone smardze podsmażyć razem z podgrzybkami na odrobinie oleju z masłem.
** Rajskie jabłuszka (lub inne małe jabłuszka) - wydrążyć i wlać do środka łyżeczkę miodu, upiec w temp. 180 stopni przez 10-12 minut.






Wpis dodaję do konkursu #Ambition na danie "z dbałością" :)








Ambition z dbałością

1 komentarz:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)