Zaserwowałam dwie wersje tego dania - pierwszą dla miłośnika bekonu, topinambura, smardzów i mięsa w stopniu wypieczenia medium rare / medium i wersję drugą - z rajskim jabłuszkiem i mięsem medium well - obie są oszałamiająco pyszne... i obie polecam na wyjątkowe okazje...
Pieczeń z polędwicy wołowej w bekonie, z wiśniówką, kaszą gryczaną i kompozycją jesiennych warzyw i grzybów
SKŁADNIKI:
(na 2 osoby)
- 4-6 plastrów wędzonego bekonu
- 400 g polędwicy wołowej (5-6 cm średnicy)
- grubo mielony pieprz, sól
- 100 g kaszy gryczanej prażonej
- 2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę słoniny
- 2 małe cebulki
- zimne masło, olej
- 150 ml wiśniówki
- 1 marchew
- 4 małe buraczki
- kilka cebulek czosnkowych (lub szalotek)
- kilka listków jarmużu
- kilka małych podgrzybków
- 2 bulwy topinambura
- świeży tymianek - do dekoracji
- kilka suszonych smardzy - opcjonalnie*
- 2 rajskie jabłuszka + miód - opcjonalnie**
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso oprószyć pieprzem i solą, owinąć plastrami bekonu i odstawić na pół godziny.
2. W tym czasie przygotować dodatki: Buraczki umyć i w całości ugotować na miękko, po czym obrać i pokroić w grubą kostkę.
3. Marchewkę obrać i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, po czym pokroić w ukośne słupki.
4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni C. Mięso obsmażyć na odrobinie rozgrzanego oleju ze wszystkich stron, podlać wiśniówką i odparować przez 3-4 minuty. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na 20-30 minut (długość pieczenia zależy od preferowanego stopnia wypieczenia mięsa).
5. Na patelni z nieprzywierającą powłoką podsmażyć słoninę i pokrojoną w kostkę cebulkę. Wsypać suchą kaszę i zalać wodą - tak, by przykryła kaszę. Gotować pod przykryciem kilkanaście minut, aż kasza będzie miękka, ale nadal sypka (w razie konieczności dolać trochę wody), po czym kaszę doprawić solą i wymieszać z łyżeczką zimnego masła.
6. Kawałki buraczków i marchewki podsmażyć na oleju z masłem i posolić (najlepiej osobno, by buraczki nie zafarbowały marchewki).
7. Podgrzybki podsmażyć z cebulkami na oleju z masłem, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
8. Listki jarmużu przez ok. 10 sekund zblanszować w gorącej wodzie.
9. Topinambur obrać, pokroić w cienkie plasterki, osuszyć i usmażyć w rondelku z olejem na złociste, chrupiące chipsy.
10. Mięso wyjąć z piekarnika i na 2-3 minuty odstawić, by odpoczęło. Po tym czasie można je pokroić.
11. Danie ułożyć na talerzu i serwować ;)
* Jeśli chcecie użyć do tego dania smardzów - a przyznam szczerze, że baaardzo dobrze się tutaj się komponują - to należy je namoczyć na noc w odrobinie gorącej wody (można tę wodę później użyć przy przygotowaniu kaszy). Namoczone smardze podsmażyć razem z podgrzybkami na odrobinie oleju z masłem.
** Rajskie jabłuszka (lub inne małe jabłuszka) - wydrążyć i wlać do środka łyżeczkę miodu, upiec w temp. 180 stopni przez 10-12 minut.
Wpis dodaję do konkursu #Ambition na danie "z dbałością" :)
Pięknie upieczona! Taką lubię
OdpowiedzUsuń