Strony

środa, 16 listopada 2016

Kremowa zupa dyniowa z krewetkami

Zziębnięty wracasz późno do domu i czeka na ciebie talerz gorącej zupy... najlepszy sposób na rozgrzanie - nie tylko ciała, ale także ducha. Trudno zaprzeczyć, że zdrowa, pożywna zupa, przygotowana z największą dbałością przez kogoś bliskiego to najlepsze antidotum na zimno i coraz krótsze dni.. Zwłaszcza, jeśli zawiera orientalne przyprawy... i fajną niespodziankę :)



Zupa dyniowa to jeden z takich jesiennych hitów, których trudno sobie odmówić. W tej wersji wzbogaciłam ją o przepyszne krewetki, sprawiając, że jeszcze lepiej posila i stawia na nogi :) Przecież to jest w posiłku najważniejsze ;) Gorąco polecam!



Kremowa zupa dyniowa z krewetkami

SKŁADNIKI:
  • 1 dynia - ok. 3-3,5 kg (u mnie dynia niebieska)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5-3 l. bulionu warzywnego lub wody
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki kolendry mielonej
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki ostrej papryki chilli
  • 1 łyżeczka curry
  • sól do smaku
  • krewetki tygrysie (po 3 na porcję zupy)
  • olej
  • cytryna
  • 1-2 ząbki czosnku
  • listki świeżej kolendry
  • 200 ml mleczka kokosowego
    dodatkowo do podania:
  • kwaśna śmietana
  • listki kolendry

PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pokrojoną w kawałki dynię (można piec ze skórą, którą po upieczeniu i przestudzeniu można usunąć) Posmarować ją oliwą i piec około 30-40 minut. 
2. Krewetki umyć, usunąć jelitka i zamarynować w oleju z odrobiną soku z cytryny, pokrojonymi ząbkami czosnku i kolendrą.
3. Upieczoną dynię przełożyć do garnka (pojemność 5 l) i zalać bulionem warzywnym lub wodą. po chwili dodać przyprawy: kumin, kolendrę mieloną, imbir, chilli i curry. Gotować ok. 15 minut i zmiksować - najlepiej w blenderze kielichowym - dzięki temu zupa będzie idealnie gładka. Dodać mleczko kokosowe i przyprawić zupę solą.
4. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką i usmażyć zamarynowane wcześniej krewetki - bez dodatkowego tłuszczu - po ok. 1-2 minuty z obu stron, posolić.
5. Zupę podawać ze śmietanką i kolendrą, obok serwując krewetkowe szaszłyczki.






Wpis dodaję do konkursu #Ambition na danie "z dbałością" :)








Ambition z dbałością

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)