Filetowanie soli jest prostsze niż się to może wydawać - po tutorialu i kilku sprawionych okazach można wręcz robić to z zamkniętymi oczyma ;)
Sola fantastycznie komponuje się z sosem z owoców morza... Bardzo polecam to połączenie! To prawdziwy afrodyzjak ;)
Sola z kruszonką ziołową z szafranowym sosem z owoców morza i ziemniakami duchesse
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 2 świeże sole*
- cytryna
- sól
- olej + masło - do smażenia
kruszonka - 4 łyżki panko (lub grubo kruszony suchy pszenny chleb bez skórki)
- 1 łyżka natki pietruszki
- skórka z 1 cytryny, sparzona
- 2 łyżki masła
szafranowy sos z owoców morza: - po kilka małży, krewetek tygrysich i koktajlowych
- 1 mały fenkuł
- 1 szalotka
- 200 ml śmietanki 30%
- kilka nitek szafranu
- sól do smaku
- kawałek ostrej papryczki
- sok z cytryny
- masło
ziemniakami duchesse: - 2 duże ziemianki
- 2 łyżki parmezanu
- 1 jajko "0" lub "1"
- sól do smaku`
PRZYGOTOWANIE:
1. Owoce morza zamarynować w odrobinie oleju z sokiem z cytryny i małym kawałkiem chilli.
2. Wymieszać wszystkie składniki kruszonki - panko, natkę pietruszki, skórkę z jednej, sparzonej cytryny i 2 łyżki masła. Włożyć do lodówki lub zamrażarki.
3. Świeże ryby opłukać i osuszyć, usunąć skórę (jak na zdj.), obciąć nożyczkami ogon, głowę i boczne płetwy. Posolić.
4. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Usmażyć rybę z obu stron - po usmażeniu bardzo łatwo będzie można usunąć szkielet a filet będzie na tyle zwarty, że zachowa swój kształt.
5. Ugotować ziemniaki i utłuc na puree. Ostudzić.
6. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Ostudzone puree wymieszać z jajkiem, parmezanem, posolić do smaku, wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiaździstą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem wyciskać niewielkie, ziemniaczane stożki. Włożyć do piekarnika na 10 minut.
7. Przygotować sos - w rondelku rozgrzać odrobinę masła, wrzucić zamarynowane wcześniej krewetki i małże i pokrojonego fenkuła, podsmażyć ok. 5 minut.
8. Do rondelka wlać śmietanę, chwilę podgrzać. Gotować ok. 5-7 minut, a gdy sos zgęstnieje dodać szafran. Przyprawić solą i pieprzem.
9. Piekarnik rozgrzać do temp. 220-230 stopni w funkcji grill. Na gotowych filetach pokruszyć przygotowaną wcześniej kruszonkę. Wstawić do piekarnika na 3 do 5 minut.
10. Filet podać z sosem i ziemniakami duchesse.
2. Wymieszać wszystkie składniki kruszonki - panko, natkę pietruszki, skórkę z jednej, sparzonej cytryny i 2 łyżki masła. Włożyć do lodówki lub zamrażarki.
3. Świeże ryby opłukać i osuszyć, usunąć skórę (jak na zdj.), obciąć nożyczkami ogon, głowę i boczne płetwy. Posolić.
4. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Usmażyć rybę z obu stron - po usmażeniu bardzo łatwo będzie można usunąć szkielet a filet będzie na tyle zwarty, że zachowa swój kształt.
5. Ugotować ziemniaki i utłuc na puree. Ostudzić.
6. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Ostudzone puree wymieszać z jajkiem, parmezanem, posolić do smaku, wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiaździstą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem wyciskać niewielkie, ziemniaczane stożki. Włożyć do piekarnika na 10 minut.
7. Przygotować sos - w rondelku rozgrzać odrobinę masła, wrzucić zamarynowane wcześniej krewetki i małże i pokrojonego fenkuła, podsmażyć ok. 5 minut.
8. Do rondelka wlać śmietanę, chwilę podgrzać. Gotować ok. 5-7 minut, a gdy sos zgęstnieje dodać szafran. Przyprawić solą i pieprzem.
9. Piekarnik rozgrzać do temp. 220-230 stopni w funkcji grill. Na gotowych filetach pokruszyć przygotowaną wcześniej kruszonkę. Wstawić do piekarnika na 3 do 5 minut.
10. Filet podać z sosem i ziemniakami duchesse.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)