Oto lekki, zdrowy, bezmięsny i sycący obiad - czosnkowy szpinak w duecie z lazurem zapieczony w pomidorkach + idealny, sypki ryż, delikatnie cytrynowy. Pomidorki można podać także jako przystawkę, a ryż będzie dobrze pasował również do dań z drobiu, orientalnych sosów curry lub jako akompaniament do ryb.
Pomidory faszerowane szpinakiem i serem pleśniowym + cytrynowy ryż
SKŁADNIKI:
pomidory faszerowane:
- 4 średniej wielkości pomidory
- 2 łyżeczki masła 82%
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebulki szalotki
- 1,2 kg świeżego lub 450 g mrożonego szpinaku
- 100 g sera lazur, rokpol lub gorgonzola
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki masła 82%
- 2 cebulki szalotki
- 200 g ryżu paraboiled*
- 850 ml lekko solonego bulionu warzywnego
- 1/2 cytryny (sok i skórka)
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sól (opcjonalnie)
- 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory:
1. Liście szpinaku opłukać, osuszyć i posiekać. Mrożony szpinak przed użyciem rozmrozić.
2. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i plasterki czosnku, zeszklić.
3. Dodać szpinak. Podsmażać do całkowitego odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem, odstawić.
4. Ser pokroić w małą kostkę. pomidory przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ (nie będzie potrzebny, można go użyć do sosu lub zupy).
5. Ułożyć pomidory rozcięciem do spodu, by osuszyć ja z nadmiaru soku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, grzanie góra/dół.
6. Wymieszać szpinak z 2/3 kostek sera, napełnić połówki pomidorów. Resztę sera ułożyć na wierzchu i delikatnie posypać bułką tartą.
7. Piec w środkowej części piekarnika w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia lub na blaszce, przez ok. 20 minut do momentu, aż wierzch delikatnie się zezłoci.
Ryż:
1. Bulion podgrzać, ma być cały czas bardzo ciepły (można trzymać na małym gazie)
2. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę. Wrzucić suche ziarna ryżu, przemieszać.
3. Podlać odrobiną bulionu i podgrzewać, mieszając, do momentu całkowitego wchłonięcia bulionu przez ryż. Czynność powtarzać do momentu wykorzystania całego bulionu.
4. Ryż na koniec doprawić sokiem i skórką otartą z 1/2 cytryny. Doprawić pieprzem cytrynowym, ewentualnie solą wg. uznania. Wymieszać z posiekaną natką.
* można też użyć ryżu arborio
Wyglądają obłędnie! Mam ochotę na takie pomidorki :)
OdpowiedzUsuńTen farsz bedzie mi sie teraz snil po nocach :)
OdpowiedzUsuńpiękny i kuszący widok:) ma się ochotę skosztować:)
OdpowiedzUsuńPysznosci, trzeba spróbowac:)
OdpowiedzUsuńPiękna i pyszna sprawa! Spróbowałam swoich sił, wyszło smakowicie, polecam wszystkim! :)
OdpowiedzUsuńS.
Rewelacja. Sceptycznie podeszłam do cytrynowego ryżu, ale przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, przepyszny!! Naprawdę polecam. Świetna robota Dziewczyny! :-)
OdpowiedzUsuń