czwartek, 1 sierpnia 2013

Proste lody bananowe

To już początek sierpnia? Lipiec przebiegł niemal na paluszkach, nawet go nie poczułam. No dobrze, trochę poczułam, bo upłynął pod znakiem gofrów i lodów :)



Wiesz co jesz? Czytanie etykiet lodów zawsze budzi we mnie dreszcze, a przecież lody uwielbiam... Wolę pójść do sprawdzonej lodziarni lub... zrobić własne. Dopiero zaczynam eksperymentowanie z maszyną do lodów i różnymi smakami, ale takie eksperymenty lubię najbardziej.
Maszyna do lodów - urządzenie banalnie proste w obsłudze - zdecydowanie ułatwia życie... Ma tylko jedną wadę - nie mieści się do naszej zamrażarki. Używana jest więc tylko podczas wizyt u rodziców, gdzie zamrażarka mogłaby pomieścić 10 i więcej takich urządzeń (i to byłby lodowy raj :)).
Na początek ukręciłam lody bananowe, zainspirowane książeczką dodawaną do maszyny. Są proste, bo nie wymagają dodatkowego ubijania i innych zabiegów. Pyszne, mocno bananowe i słodkie w sam raz...




Proste lody bananowe

SKŁADNIKI:
  • 2 nieduże banany (ok. 300 g - waga po obraniu)
  • 1 cytryna
  • 100 g cukru (drobnego)
  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • 1 żółtko
  • 100 ml śmietanki kremówki 

PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować maszynkę do lodów - najczęściej trzeba ją zmrozić - od 12 do 24 godzin (w zależności od producenta).
2. Banany rozgnieść z cukrem i żółtkiem. Dodać sok z całej cytryny i wymieszać.
3. Wymieszać mleko ze śmietanką, wlać do masy bananowej. Dokładnie zmiksować i przelać do maszynki.
4. Zmrożoną maszynkę włączyć na pół godziny. Po tym czasie lody będą już dobre, ale żeby stwardniały przyda im się jeszcze godzina w zamrażarce.

Lody można przełożyć do plastikowego, zamykanego pojemnika i trzymać w zamrażarce około tygodnia.




11 komentarzy:

  1. Faktycznie jak lody to tylko ze sprawdzonej lodziarni lub zrobione samemu. Twoje wyglądają wspaniale, muszę wypróbować :)
    pozdrawiam
    kami
    noteskulinarnyfiga.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. A nie da się jakoś bez maszyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da się, choć trzeba się namieszać :) Można je włożyć do zmrożonej wcześniej głębokiej miski i wstawić do zamrażarki, co kilka minut mieszać, żeby nie zrobiły się kryształki. Też powinny wyjść, choć będzie z tym stosunkowo więcej pracy.

      Usuń
  3. ;) smakowicie wygladaja, nie jadlam jeszcze takich robionych ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić lody samemu - to jednak zupełnie inna jakość niż wszystkie kupne :)

      Usuń
  4. ale bym zjadła takie lody:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. W taką pogodę, jaką raczymy się ostatnimi dniami lody są wybawieniem. Do tego bananowe to jedne z moich ulubionych, pychota :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Są pyszne! Dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mam maszynki do lodów, ale takie przepisy zasadniczo da się łatwo modyfikować... tylko jednak mam pytanie. Czy dobrze zgaduję, że kolejność powinna być następująca: przyrządzenie masy i włożenie do zamrażalnika - kilkakrotne potraktowanie mikserem - przełożenie do pudełka?
    Po drugie, czy "śmietana kremówka" to 30 czy 36%? Różnica gęstości jest olbrzymia...
    Po trzecie, czy można użyć chudego mleka? Nie lubię tłustego, zwykle używam mleka 0,5% i miałabym problem ze zużyciem reszty...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o część pierwszą Twojego pytania to dokładnie tak bym zrobiła, gdybym nie miała maszynki do lodów - miksowanie napowietrzy lody tak jak maszynka. Możesz użyć mleka 0,5%, ale wtedy koniecznie użyj śmietanki 36% - im gęstsza tym lepsza, tłuszcz w domowych lodach naprawdę dużo daje :)

      Usuń
  8. Mam maszynkę ale robiłam też ręcznie lody są pyszne można do bananów dodać i inne owoce smak jest bardziej ciekawy. Można też zrobić lody jednosmakowei są dobre polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)