Wiesz co jesz? Czytanie etykiet lodów zawsze budzi we mnie dreszcze, a przecież lody uwielbiam... Wolę pójść do sprawdzonej lodziarni lub... zrobić własne. Dopiero zaczynam eksperymentowanie z maszyną do lodów i różnymi smakami, ale takie eksperymenty lubię najbardziej.
Maszyna do lodów - urządzenie banalnie proste w obsłudze - zdecydowanie ułatwia życie... Ma tylko jedną wadę - nie mieści się do naszej zamrażarki. Używana jest więc tylko podczas wizyt u rodziców, gdzie zamrażarka mogłaby pomieścić 10 i więcej takich urządzeń (i to byłby lodowy raj :)).
Na początek ukręciłam lody bananowe, zainspirowane książeczką dodawaną do maszyny. Są proste, bo nie wymagają dodatkowego ubijania i innych zabiegów. Pyszne, mocno bananowe i słodkie w sam raz...
Proste lody bananowe
SKŁADNIKI:
- 2 nieduże banany (ok. 300 g - waga po obraniu)
- 1 cytryna
- 100 g cukru (drobnego)
- 1 szklanka mleka 3,2 %
- 1 żółtko
- 100 ml śmietanki kremówki
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować maszynkę do lodów - najczęściej trzeba ją zmrozić - od 12 do 24 godzin (w zależności od producenta).
2. Banany rozgnieść z cukrem i żółtkiem. Dodać sok z całej cytryny i wymieszać.
3. Wymieszać mleko ze śmietanką, wlać do masy bananowej. Dokładnie zmiksować i przelać do maszynki.
4. Zmrożoną maszynkę włączyć na pół godziny. Po tym czasie lody będą już dobre, ale żeby stwardniały przyda im się jeszcze godzina w zamrażarce.
Lody można przełożyć do plastikowego, zamykanego pojemnika i trzymać w zamrażarce około tygodnia.
Faktycznie jak lody to tylko ze sprawdzonej lodziarni lub zrobione samemu. Twoje wyglądają wspaniale, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
kami
noteskulinarnyfiga.blogspot.com
A nie da się jakoś bez maszyny?
OdpowiedzUsuńDa się, choć trzeba się namieszać :) Można je włożyć do zmrożonej wcześniej głębokiej miski i wstawić do zamrażarki, co kilka minut mieszać, żeby nie zrobiły się kryształki. Też powinny wyjść, choć będzie z tym stosunkowo więcej pracy.
Usuń;) smakowicie wygladaja, nie jadlam jeszcze takich robionych ;)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić lody samemu - to jednak zupełnie inna jakość niż wszystkie kupne :)
Usuńale bym zjadła takie lody:) pycha:)
OdpowiedzUsuńW taką pogodę, jaką raczymy się ostatnimi dniami lody są wybawieniem. Do tego bananowe to jedne z moich ulubionych, pychota :-)
OdpowiedzUsuńSą pyszne! Dziękuję za przepis! :)
OdpowiedzUsuńNie mam maszynki do lodów, ale takie przepisy zasadniczo da się łatwo modyfikować... tylko jednak mam pytanie. Czy dobrze zgaduję, że kolejność powinna być następująca: przyrządzenie masy i włożenie do zamrażalnika - kilkakrotne potraktowanie mikserem - przełożenie do pudełka?
OdpowiedzUsuńPo drugie, czy "śmietana kremówka" to 30 czy 36%? Różnica gęstości jest olbrzymia...
Po trzecie, czy można użyć chudego mleka? Nie lubię tłustego, zwykle używam mleka 0,5% i miałabym problem ze zużyciem reszty...
Jeśli chodzi o część pierwszą Twojego pytania to dokładnie tak bym zrobiła, gdybym nie miała maszynki do lodów - miksowanie napowietrzy lody tak jak maszynka. Możesz użyć mleka 0,5%, ale wtedy koniecznie użyj śmietanki 36% - im gęstsza tym lepsza, tłuszcz w domowych lodach naprawdę dużo daje :)
UsuńMam maszynkę ale robiłam też ręcznie lody są pyszne można do bananów dodać i inne owoce smak jest bardziej ciekawy. Można też zrobić lody jednosmakowei są dobre polecam
OdpowiedzUsuń