Strony

piątek, 30 sierpnia 2013

Pomidory faszerowane szpinakiem i serem pleśniowym + cytrynowy ryż

Koniec lata, stragany uginają się od warzyw. Mamy to szczęście, że sporo dostajemy od mamy, prosto z ogródka. Pomidory, cukinia, cebulka, dynia, w tym roku po raz pierwszy bakłażany (które pokażemy już wkrótce;))... wszystko cudowne! Trzeba wykorzystać to dobro w jak najlepszy sposób!





Oto lekki, zdrowy, bezmięsny i sycący obiad - czosnkowy szpinak w duecie z lazurem zapieczony w pomidorkach + idealny, sypki ryż, delikatnie cytrynowy. Pomidorki można podać także jako przystawkę, a ryż będzie dobrze pasował również do dań z drobiu, orientalnych sosów curry lub jako akompaniament do ryb.


Pomidory faszerowane szpinakiem i serem pleśniowym + cytrynowy ryż

SKŁADNIKI:

pomidory faszerowane:
  • 4 średniej wielkości pomidory
  • 2 łyżeczki masła 82%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebulki szalotki
  • 1,2 kg świeżego lub 450 g mrożonego szpinaku
  • 100 g sera lazur, rokpol lub gorgonzola
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
ryż cytrynowy:
  • 2 łyżeczki masła 82%
  • 2 cebulki szalotki
  • 200 g ryżu paraboiled*
  • 850 ml lekko solonego bulionu warzywnego
  • 1/2 cytryny (sok i skórka)
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sól (opcjonalnie)
  • 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
Pomidory:
1. Liście szpinaku opłukać, osuszyć i posiekać. Mrożony szpinak przed użyciem rozmrozić.
2. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i plasterki czosnku, zeszklić.
3. Dodać szpinak. Podsmażać do całkowitego odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem, odstawić.
4. Ser pokroić w małą kostkę. pomidory przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ (nie będzie potrzebny, można go użyć do sosu lub zupy).
5. Ułożyć pomidory rozcięciem do spodu, by osuszyć ja z nadmiaru soku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, grzanie góra/dół.
6. Wymieszać szpinak z 2/3 kostek sera, napełnić połówki pomidorów. Resztę sera ułożyć na wierzchu i delikatnie posypać bułką tartą.
7. Piec w środkowej części piekarnika w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia lub na blaszce, przez ok. 20 minut do momentu, aż wierzch delikatnie się zezłoci.

Ryż:
1. Bulion podgrzać, ma być cały czas bardzo ciepły (można trzymać na małym gazie)
2. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę. Wrzucić suche ziarna ryżu, przemieszać.
3. Podlać odrobiną bulionu i podgrzewać, mieszając, do momentu całkowitego wchłonięcia bulionu przez ryż. Czynność powtarzać do momentu wykorzystania całego bulionu.
4. Ryż na koniec doprawić sokiem i skórką otartą z 1/2 cytryny. Doprawić pieprzem cytrynowym, ewentualnie solą wg. uznania. Wymieszać z posiekaną natką.

* można też użyć ryżu arborio


6 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie! Mam ochotę na takie pomidorki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten farsz bedzie mi sie teraz snil po nocach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny i kuszący widok:) ma się ochotę skosztować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna i pyszna sprawa! Spróbowałam swoich sił, wyszło smakowicie, polecam wszystkim! :)

    S.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja. Sceptycznie podeszłam do cytrynowego ryżu, ale przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, przepyszny!! Naprawdę polecam. Świetna robota Dziewczyny! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)