Cztery przepisy, które przygotowałyśmy w maju, miały dość istotny wspólny wątek - kiełki. Zaczęło się od hodowania i próbowania różnych gatunków, a skończyło na prostych i pysznych potrawach z dodatkiem kiełków pszenicy, kozieradki, lucerny i buraczka (choć wyhodowałyśmy dużo więcej odmian:)). W najbliższych dniach pokażemy Wam wszystkie cztery pomysły, a zaczynamy od śniadaniowej klasycznej propozycji - pasty jajecznej z dodatkiem musztardy i miodu, z lekko słodkimi i soczystymi kiełkami pszenicy. Najlepsze są bardzo młode - 2-3 dniowe - im dłużej pszenicę zostawicie w kiełkownicy, tym zielona część będzie większa, a dobrych, skoncentrowanych składników mniej. Nam pszenica urosła trochę za dużo, co absolutnie nie przeszkodziło w jej wykorzystaniu do pasty :)
Słodko-ostra pasta jajeczna z kiełkami pszenicy
SKŁADNIKI:
(2 porcje)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ostrej lub łagodnej musztardy (w zależności od upodobań)
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki płynnego miodu
- garstka kiełków pszenicy
- sól, młotkowany pieprz do smaku
do podania: - świeże pełnoziarniste bułeczki lub krakersy
- jeszcze trochę kiełków pszenicy
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ugotować na twardo.
2. Większość kiełków pszenicy posiekać drobno jak szczypiorek.
3. Jajka bardzo drobno pokroić, dodać musztardę, miód i jogurt i wymieszać.
4. Przyprawić pastę solą, pieprzem i dodać posiekane kiełki.
5. Przed podaniem schłodzić. Na gotowych kanapkach dekorować kiełkami pszenicy.
Świetnie się prezentuje, na pewno wypróbuję, bo jestem wielbicielką past jajecznych :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity i zdrowy pomysł na śniadanie:) Na pewno wypróbuję, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńśniadanko pyszne z taką pastą!
OdpowiedzUsuńPycha! Narobiłaś mi ochoty na taką pastę jajeczną :>
OdpowiedzUsuńKiełki uwielbiam, jajecznica jest moim zdaniem przepyszną klasyką, która będzie trwała wieki i nigdy nie zginie :D Przepyszne śniadanko !
OdpowiedzUsuńpysznie to wygląda, wczoraj zrobiłam taką pastę,ale też na chleb położyłam, a nie do jajka z powrotem, pycha
OdpowiedzUsuńhttp://mieszak.pl/recipe_controller/show_recipe/9687
następną zrobię, jak tu w przepisie, wygląda apetycznie