wtorek, 7 maja 2013

Kanapka z grillowanym kurczakiem

Ok, czasem trzeba zjeść coś naprawdę konkretnego. Żadne sałatki i zupy nie zaspokoją wielkiego GŁODU, który wiosną i latem gdzieś w okolicach weekendu daje o sobie znać... Jest to głód  pikników i grillów w gronie najbliższych i przyjaciół :)
























Solidna kanapka lub wielki burger to właśnie TO, czego potrzeba na taki głód. Grillowany kurczak i papryka, colesław z czerwonej papryki, kiełki i musztarda curry - oto kanapkowe połączenie, które wypróbowałyśmy niedawno i które bardzo Wam polecamy :) Najlepiej jeść ją na ciepło - zrobić w ogrodzie lub na działce, ale można też przygotować ją wcześniej w domu i zapakować w papier lub folię aluminiową i wziąć ze sobą na piknik.
Duży głód szybciej pojawia się w plenerze - dobrze być na niego przygotowanym :)


Kanapka z grillowanym kurczakiem i papryką, czerwoną surówką i musztardą curry

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
  • 2 ulubione bułka lub długi chlebek-bagietka z ziarnami
  • majonez
  • 2 filety z kurczaka (lekko rozbite, wielkości bułek)
  • łagodna oliwa (do mięsa 2 łyżki + odrobina do papryki)
  • sól, pieprz młotkowany z kolendrą
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki łagodnej musztardy
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • kiełki rzodkiewki
"czerwona" surówka:
  • 1/2 małej kapusty czerwonej, bez głąba
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka żurawiny suszonej
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryn

PRZYGOTOWANIE: 
Kurczak/papryka:
1. Filety z piersi kurczaka opłukać, osuszyć i delikatnie rozbić - powinny mieć mniej więcej wielkość bułki, w którą później zamierzamy je włożyć.
2. Łagodną oliwę (lub dobry olej rzepakowy) wymieszać z papryką wędzoną i zamarynować w niej kurczaka na 1-2 godziny (w lodówce lub temp. pokojowej).
3. Wyjąć kurczaka z marynaty, oprószyć solą i pieprzem.
4. Rozgrzać grilla elektrycznego, zwykłego lub patelnię grillową. Grillować z obu stron do lekkiego zarumienienia.
5. Paprykę pokroić na nieduże paseczki, delikatnie posmarować oliwą i również zgrillować - nie do zupełnej miękkości, może zostać lekko chrupiąca.
Surówka:
1. Kapustę drobno poszatkować (ewentualnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach), posolić, wymieszać i zostawić na 10-15 min., żeby puściła soki, po czym odcedzić.
2. Do kapusty dodać żurawinę, musztardę, majonez, sok z cytryny i pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze wg uznania.
Kanapka:
1. Bułkę przekroić i podgrzać na grillu lub piekarniku (przez ok. 10 min. w temp. 180 stopni).
2. Musztardę wymieszać z przyprawą curry. Jeśli jest zbyt gęsta dolać trochę zimnej wody, żeby uzyskać konsystencję dressingu.
3. Posmarować wnętrze bułki delikatnie majonezem (lub masłem). Ułożyć surówkę, kurczaka, paprykę, polać musztardą curry i udekorować kiełkami. Najlepiej jeść jeszcze ciepłą!
Podawać z piklami :)




7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie kanapki, często robię je sobie na drugie śniadanie i zabieram na uczelnię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW! Ale kanapa! 100 razy lepsza niż w subway :D Wszystko w niej UWIELBIAM! Idealnie ją połączyłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Warta grzechu :-) Jak pokażę mężowi to mi od razu rozpali grilla!

    OdpowiedzUsuń
  4. kolorowo, treściwie i pysznie! ideał :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)