niedziela, 19 maja 2013

Quesadilla z bekonem i awokado + warzywna salsa

Sobotnie przedpołudnie. Po 40 długościach na basenie i drugim śniadaniu myślę o obiedzie innym niż ostatnie. W moim jadłospisie dominują ostatnio pyszne i lekkie sałatki i od czasu do czasu mam ochotę na coś dosyć kalorycznego... z serem, najlepiej bardzo, bardzo się ciągnącym (oczyma wyobraźni widzicie podwójny ser na pizzy? Bo ja tak:)). Raz w tygodniu pozwalam sobie na coś takiego bez żadnych wyrzutów sumienia.
























Ze wszystkich dań z serem na ciepło wybór padł na quesadillę, ale w wydaniu lekko oddalonym od Meksyku. Szpinakowa tortilla, bazyliowe pesto, bekon, dwa rodzaje serów i awokado + towarzysząca całości warzywna salsa z sokiem z limonki. Może i to wygląda niepozornie, ale zapewniam, że bardzo dobrze syci i zaspokaja serową zachciankę :)

PS. Wczoraj wieczorem spotkałyśmy się z Magdą z bloga Midnight Spoon. Bardzo, bardzo nam było miło! :) Magda - gorące uściski dla Ciebie!


Quesadilla z bekonem i awokado + warzywna salsa

SKŁADNIKI (4 osoby):
quesadilla:
  • 4 tortille (zwykła pszenna, pomidorowa lub szpinakowa)
  • 125 g mozzarelli
  • 100 g sera camembert
  • 150 g boczku wędzonego (z małą ilością tłuszczu)
  • 1 awokado
  • 8 łyżeczek pesto bazyliowego
  • świeżo zmielony pieprz
salsa:
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • pół ogórka (może być ze skórką)
  • mała cebulka
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • sok z całej limonki
  • posiekana natka pietruszki (2-3 łyżki)
  • sól, pieprz
  • kiełki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
1. Papryki, ogórka i cebulką pokroić w drobną kosteczkę. Oliwę wymieszać z sokiem z limonki i drobno posiekanym (lub startym) czosnkiem. Wymieszać z warzywami, dodać posiekaną natkę, przyprawić solą i pieprzem i odstawić w chłodne miejsce. Opcjonalnie można dodać także trochę posiekanej kolendry.
2. Na rozgrzanej, suchej patelni uprażyć na rumiano boczek - tłuszcz, który w nim jest powinien się w większości wytopić. Po zdjęciu z patelni przełożyć na ręcznik papierowy, żeby osączyć nadmiar tłuszczu.
3. Sery i awokado pokroić w plastry.
4. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką lub grilla elektrycznego.
5. Każdy placek tortilla posmarować pesto. Na połowie ułożyć bekon, plastry awokado, mozzarelli i camemberta. Posypać pieprzem i złożyć na pół, przełożyć na gorącą patelnię. Smażyć lub grillować po 1,5-2 min. z każdej strony.
6. Po zdjęciu z patelni każdą połówkę pokroić na trójkąciki. Podawać z salsą. 







3 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)