Ze wszystkich dań z serem na ciepło wybór padł na quesadillę, ale w wydaniu lekko oddalonym od Meksyku. Szpinakowa tortilla, bazyliowe pesto, bekon, dwa rodzaje serów i awokado + towarzysząca całości warzywna salsa z sokiem z limonki. Może i to wygląda niepozornie, ale zapewniam, że bardzo dobrze syci i zaspokaja serową zachciankę :)
PS. Wczoraj wieczorem spotkałyśmy się z Magdą z bloga Midnight Spoon. Bardzo, bardzo nam było miło! :) Magda - gorące uściski dla Ciebie!
Quesadilla z bekonem i awokado + warzywna salsa
SKŁADNIKI (4 osoby):
quesadilla:
- 4 tortille (zwykła pszenna, pomidorowa lub szpinakowa)
- 125 g mozzarelli
- 100 g sera camembert
- 150 g boczku wędzonego (z małą ilością tłuszczu)
- 1 awokado
- 8 łyżeczek pesto bazyliowego
- świeżo zmielony pieprz
- żółta papryka
- czerwona papryka
- pół ogórka (może być ze skórką)
- mała cebulka
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- sok z całej limonki
- posiekana natka pietruszki (2-3 łyżki)
- sól, pieprz
- kiełki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Papryki, ogórka i cebulką pokroić w drobną kosteczkę. Oliwę wymieszać z sokiem z limonki i drobno posiekanym (lub startym) czosnkiem. Wymieszać z warzywami, dodać posiekaną natkę, przyprawić solą i pieprzem i odstawić w chłodne miejsce. Opcjonalnie można dodać także trochę posiekanej kolendry.
2. Na rozgrzanej, suchej patelni uprażyć na rumiano boczek - tłuszcz, który w nim jest powinien się w większości wytopić. Po zdjęciu z patelni przełożyć na ręcznik papierowy, żeby osączyć nadmiar tłuszczu.
3. Sery i awokado pokroić w plastry.
4. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką lub grilla elektrycznego.
5. Każdy placek tortilla posmarować pesto. Na połowie ułożyć bekon, plastry awokado, mozzarelli i camemberta. Posypać pieprzem i złożyć na pół, przełożyć na gorącą patelnię. Smażyć lub grillować po 1,5-2 min. z każdej strony.
6. Po zdjęciu z patelni każdą połówkę pokroić na trójkąciki. Podawać z salsą.
5. Każdy placek tortilla posmarować pesto. Na połowie ułożyć bekon, plastry awokado, mozzarelli i camemberta. Posypać pieprzem i złożyć na pół, przełożyć na gorącą patelnię. Smażyć lub grillować po 1,5-2 min. z każdej strony.
6. Po zdjęciu z patelni każdą połówkę pokroić na trójkąciki. Podawać z salsą.
Aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńGood idea! :)
OdpowiedzUsuń