niedziela, 29 kwietnia 2012

Tarta z klopsikami, pomidorkami i szczypiorkiem

Klopsiki - jak ostatnio swoją akcją pokazała Maggie - to moc możliwości. Ja je uwielbiam i wciąż przychodzą mi do głowy różne pomysły z klopsikami w roli głównej... ta tarta to tylko jeden z nich :) Oto kolejna potrawa, którą możecie zrobić wcześniej i zabrać ze sobą na piknik - będzie miała dużą szansę, by stać się piknikowym daniem głównym ;)

SKŁADNIKI (na 2 małe płaskie tarty 24 cm lub 1 duża 30 cm):
ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 125 g miękkiego masła 82% + do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
oraz:
  • 200 ml śmietany 12 %
  • 100 g tartego drobno sera Gouda
  • 50 g startej twardej mozzarelli
  • 50 g tartego drobno parmezanu
  • 3 duże jajka
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 350 g mielonego mięsa (+ 1 mała cebulka, 1 łyżka posiekanej natki, 1 żółtko, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka mielonej papryki, 1 kromka pszennego chleba zamoczona w mleku, 2 łyżki mąki, olej)
  • sól, pieprz
  • posiekany szczypior
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sol, cukier, wbić jajko, dodać pokrojone w kostkę miękkie masło. Wyrobić dłońmi na kruszonkę. Dodać wodę, wymieszać i wyłożyć na blat. Wyrobić szybko ciasto, zawinąć powstałą kulę w folię i wstawić do zamrażarki na 30 minut.
Cebulkę i czosnek posiekać. W misce umieścić mięso, dodać cebulkę, czosnek, żółtko, odciśnięty chleb, doprawić papryką, solą i pieprzem. Formować w dłoniach małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, turlając je w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju (3-4 łyżki), potrząsając patelnią, by zarumieniły się ze wszystkich stron. Dobrze osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Pomidorki pokroić na połówki i umieścić na ręczniku papierowym, by się lekko ociekły z nadmiaru soku.
Gotowe ciasto w zależności od rozmiaru posiadanej formy podzielić na 2 części lub użyć jednej dużej formy. Ja piekłam w dwóch małych formach - 2 tarty. Ciasto rozwałkować. Formę wysmarować masłem, wyłożyć płatem ciasta, docisnąć dobrze do brzegów i ponakłuwać powierzchnię widelcem. Obciążyć papierem z suchą fasolą i podpiec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.
W tym czasie wymieszać śmietanę z jajkiem i startymi serami. Doprawić solą i pieprzem. Powstałą masę wyłożyć na tarty, na wierzchu umieścić klopsiki i połówki pomidorków. Posypać solą i pieprzem. Piec 20 minut w temp 200 stopni (do uzyskania zezłoconej barwy - jak na zdjęciu). Podawać posypaną świeżym szczypiorkiem. Idealnie komponuje się z łagodnym sosem czosnkowym.

5 komentarzy:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)