środa, 4 kwietnia 2012

Jajka faszerowane - kurczaczki

Apetyczne zdjęcia świątecznych potraw atakują z czasopism i przypominają, że jeszcze tylko kilka dni... U nas przygotowania trwają powoli - zakwas pracuje, szynka po długim marynowaniu będzie gotowa jutro i jeszcze tylko kwestia wypieków jest otwarta... Codziennie odkładam ją na jutro, ale mam nadzieję, że do piątku nastąpi pełna mobilizacja ;)
Przeglądając wielkanocne zdjęcia na Pinterest znalazłam faszerowane jajka - "kurczaczki". Tak tak, dekoracje na wielkanocnym stole mogą być jadalne i wywoływać uśmiech na twarzy ;) Jajka nafaszerowałam lekko chrzanową masą i ułożyłam na kiełkowej "trawie". Banalnie prosty pomysł, ale właśnie takie są najlepsze.
Za piękny zielony talerz dziękuję Antykwariatowi Toruńskiemu :)

SKŁADNIKI:
(3 porcje)
  • trzy jajka
  • jedna płaska łyżka łagodnego chrzanu śmietankowego (lub opcjonalnie pół łyżki chrzanu i pół łyżki majonezu - masa będzie łagodniejsza)
  • szczypta cytrynowego pieprzu i soli do smaku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • kiełki
  • kawałki czarnych oliwek
  • dwa plasterki marchewki

PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotować na twardo. Ściąć górną część białka (w ok. 1/3 wysokości), delikatnie wyjąć żółtka. 
Żółtka wymieszać z chrzanem i kurkumą, przyprawić pieprzem i solą. Delikatnie nadziewać jajka, uformować wierzch lekko owalnie i przykryć odciętą częścią białka. Oczy przygotować z kawałków oliwek, dziób z trójkącików wyciętych z plasterków marchewki.
Podawać w kieliszkach do jajek z dodatkiem kiełków rzeżuchy, lucerny itp.






14 komentarzy:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)