poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej zapiekany pod confetti z ciasta filo

W sobotnie popołudnie, gdy czasu na gotowanie jest dużo i spodziewacie się gości warto przyrządzić coś ekstra. Taki łosoś wygląda bardzo wystawnie, ale tak naprawdę nie wymaga wiele wysiłku. Marynata z miodu i ostrej musztardy wydobywa z ryby to, co najlepsze... Ciasto filo, podobnie jak w tym łososiu z migdałami, tworzy pyszną kołderkę z tym, że zdecydowanie bardziej chrupiącą. Podany w towarzystwie sałatki tworzy apetyczną całość. I niestety uprzedzam, że musicie być przygotowani na dokładkę, bo gość na pewno o nią zapyta ;)

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
  • 2 filety z łososia (bez skóry, każdy po 180-200 g)
  • 2 łyżeczki miodu np. lipowego
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 4 cm kawałek mrożonego rulonu ciasta filo
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
do podania i dekoracji:
  • krem balsamiczny (np. o aromacie truskawkowym, truflowym)
  • roszponka
  • świeże truskawki
  • kiełki kapusty lub lucerny
  • dressing: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soku cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Z mrożonego rulonu ciasta filo odciąć potrzebny kawałek i zostawić na 2 godz w temp. pokojowej. Kawałki  łososia natrzeć z obu stron solą i pieprzem. Musztardę wymieszać z miodem i posmarować powstałą glazurą wierzch filetów. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z ciasta usunąć ochronny papier i pociąć ciasto na wąskie kawałki, lub porwać palcami. Posypać filety grubą warstwą posypki. Zapiekać na nasmarowanej oliwą blasze, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową przez 20 minut. Powierzchnię talerza skropić kremem balsamicznym, umieścić na nim upieczoną rybę. Podawać z sałatką z roszponki, truskawek i kiełków, skropioną dressingiem z miodu, oliwy i cytryny.
* Danie można udekorować rozmarynem i plastrami suszonej pomarańczy.

 

11 komentarzy:

  1. witam,
    mam pytanie gzie można kupić ciasto filo??
    dexter

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Ciasto filo kupiłyśmy w Piotrze i Pawle - czasem się trafia, trzeba zerkać w zamrażarki :)

      Usuń
    2. w Kuchniach Świata np. w Złotych Tarasach jest w ciągłej sprzedaży

      Usuń
  2. Cudo!! Ciasto filo ja kupiłam kiedyś w Almie - towar luksusowy, ale jakie fajne rzeczy można z tego zrobić! ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, ale ładne logo! w zieleni, moim ulubionym kolorze.

    a co to? wszyscy dziś łososiują xd łosoś tu, łosoś ta, króluje!
    a ja go tak uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna kombinacja ze świeżymi truskawkami. Tylko, że ja poczekam na nasze własne :) ale na pewno wypróbuję. Zwłaszcza, że i łososia i ciasto filo uwielbiam, a razem jeszcze nie miałam przyjemności.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można przewidzieć to danie na 2 dni tzn. czy jest równie smaczny odgrzany następnego dnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odgrzany niestety może nie być tak dobry - podczas przechowywania w lodówce już upieczonego łososia chrupiące ciasto może po prostu stracić chrupkość... najlepiej będzie zostawić łososia w glazurze musztardowo-miodowej na noc i upiec drugą porcję następnego dnia.

      Usuń
  6. Dziękuję za podpowiedź. Właśnie obawiałam się o ciasto filo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały przepis. Zrobiłam w święta, gościom smakował ogromnie, indyk w śliwkach wędzonych przegrał z łososiem. Został jeden kawałek i następnego dnia, nie podgrzewany był nadal pyszny i chrupiący. Bardzo polecam - przepis szalenie łatwy i potrawa bardzo smaczna i efektowna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)