- 3 średniej wielkości buraki
 - 3 średniej wielkości ziemniaki
 - 3 pojedyncze filety śledzia marynowanego
 - 1 łyżka oleju z góry Św. Wawrzyńca
 - 2 jędrne ogórki kiszone
 - 3 jajka ugotowane na twardo
 - szczypiorek z jednej cebulki dymki (lub 1/2 pęczka drobnego szczypiorku)
 - 2 łyżeczki majonezu
 - 1 łyżka kwaśnej, wiejskiej śmietany
 - 1/2 łyżeczki cukru
 - świeżo mielony pieprz
 - szczypta soli
 - do dekoracji: szczypiorek i koperek
 
PRZYGOTOWANIE
Buraki zawinąć w folię aluminiową i  piec 1-1,2 godz. w temp 200 stopni na kratce piekarnika (czas zależy od  wielkości buraka). Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić i obrać  (najlepiej ugotować kilka godz. lub dzień wcześniej, tak samo buraki).  Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki, ziemniaki pokroić w dużą  kostkę, ogórki w drobną kostkę, śledzie opłukać pod zimną wodą i  osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na paski, a szczypiorek posiekać.  Majonez wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku. Wszystkie składniki  połączyć. Sałatkę podawać na cienkich plastrach buraczka ułożonych tak,  by jeden zachodził na drugi, skropionych delikatnie olejem, posypanych  solą i pieprzem. Dekorować szczypiorkiem i gałązkami koperku.





Musi smakować wybornie, jestem wielką fanką połączenia śledzi z burakami. Choć u mnie w domu śledzie z gorczycą w śmietanie pojawiają się na wielkanocnym stole zawsze ;) A mazurek na wigilijnym...
OdpowiedzUsuńGdyby nie te ziemniaczki zjadłabym od razu, a tak musz poczekać z tydzień, żeby świąteczne potrawy ułożyły się w brzuszku.
OdpowiedzUsuńA nie próbowałaś buraczków skropić np octem balsamicznym. Mam wrażenie że to by tylko podkreśliło smak.
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda przepysznie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHmm.. przyznam, że za śledziami nie przepadam, a buraki to kojarzą mi się tylko z barszczem i ćwikłą- czas chyba na rozwijanie horyzontów;))
OdpowiedzUsuńJednym słowem - wersja luksusowa? Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń