poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Stek z tuńczyka podany na zielonej sałatce z sosem cytrynowo-pieprzowym

Oto zdrowe i pyszne danie w sam raz na uroczystą kolację we dwoje lub inną specjalną okazję. Mrożonych steków z tuńczyka nie da się przygotować w tak fajny sposób jak świeżych, ale również mają swój urok:) Nasze steki skomponowały się świetnie z zielonymi warzywami - groszkiem, fasolką, cukinią i rukolą oraz aromatycznym sosem cytrynowym, na który przepis znajdziecie tutaj.

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
  • 2 mrożone steki z tuńczyka grubości 1 cm (każdy po 130-150 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka igiełek świeżego rozmarynu
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz syczuański
  • szczypta soli
  • cytryna
zielona sałatka:
  • 2 garści listków rukoli
  • 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka masła
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1 szklanka zielonej mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Podawać z sosem cytrynowo-pieprzowym


PRZYGOTOWANIE:

Steki zamarynować na noc w oleju z dodatkiem plasterków czosnku i igiełek rozmarynu. W małym garnku zagotować 1 l wody na warzywa, dodać cukier, sól i masło. Wrzucić groszek, zagotować. Dodać fasolkę, gotować chwilę razem (ale nie rozgotować warzyw!), przelać na sicie zimną wodą. Cukinię pokroić na 0,5 cm plastry. W misce wymieszać olej z pieprzem cytrynowym, dodać cukinię, wymieszać by marynata oblepiła wszystkie plastry. Grillować z obu stron po kilka minut, do pojawienia się brązowych pasków. Jednocześnie można już grillować rybę. Przed grillowaniem posypać z obu stron dwoma rodzajami pieprzu. Podpiekać na silnie rozgrzanym grillu z obu stron przez chwilę, obserwując z boku jak ścina się mięso.
Na talerzach rozłożyć rukolę, gotowane warzywa, plastry cukinii. Rybę podawać na sałatce (jako samodzielne, lekkie danie) lub w towarzystwie sałatki i dodatkiem ryżu. Rybę i sałatkę skropić sokiem z cytryny. Do dania idealnie pasuje sos cytrynowo-pieprzowy.

6 komentarzy:

  1. Idealnie zgrillowany! Ja jestem zawsze niecierpliwa i przewracam go 100 razy, przez co nigdy nie uzyskuję takich pięknych pasków!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada cudownie, a te "grillowe" paski przywodzą na myśl lato i wakacje i letnie grille w ogrodzie :)
    Ostatnio kupiłam tuńczyka i szukałam ciekawego przepisu na niego, pozwolę sobie wykorzystać powyższy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie pysznie sie zapowiada - no i jest na tyle nieskomplikowane, ze mozna je przygotowac takze w tygodniu, po pracy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękne zdjęcia...:) jak wszystkie z resztą:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)